Mosolya őszinte, szeme szomorú volt – William Hurt halálára

Hetvenegy éves korában elhunyt William Hurt Oscar-díjas amerikai filmszínész. A Pókasszony csókja, A híradó sztárjai, a Lost in Space – Elveszve az űrben vagy az Erőszakos múlt című filmekből ismert sztár halálhírét négy gyermeke közül a fia jelentette be.

Magyar Nemzet
2022. 03. 18. 18:16
Humans
Humans Fotó: Colin Hutton
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Hurt-család mély szomorúsággal gyászolja William Hurt szeretett apa és Oscar-díjas színész halálát, amely március 13-án következett be, egy héttel 72. születésnapja előtt. Békésen, családja körében halt meg

 – írta a Deadline.com szórakoztatóipari magazinnak eljuttatott nyilatkozatában a színész Will nevű fia.

Az elmúlt években az akciódús és világmegváltó történeteket vászonra vivő Marvel-filmekben láthatta a közönség. Az amerikai filmakadémia díját az 1985-ben készült A pókasszony csókja című film főszerepéért nyerte el. Rendezte őt többek mellett Wim Wenders, Woody Allen, Szabó István, Steven Spielberg, David Cronenberg, Robert De Niro, Sean Penn, Julie Delpy és Ridley Scott. Az egyik legbájosabb, bár kevésbé ismert filmje Sturla Gunnarsson rendezése, a 2001-es Ritka madár. Ebben egy városi embert játszik, aki vidékre költözik, ahol eleinte unatkozik, majd némi zsiványság révén emberekkel tölti meg a tájat. A film már 21 évvel ezelőtt is azt sugallta, hogy a természetes életmód akkor élvezhető igazán, ha minél többen vagyunk, akik hiszünk benne, másrészről pedig csak úgy érdemes élni, ha az ember hisz az élet csodáiban.

Forrás: Flickr

Mintha ő maga lenne a szerep

William Hurt játékának titka nem volt bonyolult. 

Bár láthatóan rendelkezett a színészi mesterség temérdek fortélyával, mégis sikerült úgy előadnia magát a mozivásznon, mintha oda született volna. 

Mintha ő maga lenne a szerep, vagy másként mindent rá szabtak volna. Pedig nem volt neki „filmes úri szabója”. Nem írták rá a szerepeket, viszont tehetsége természetesen előadott játékkal hódított. A női nézőket a mosolyával nyerte meg. Méghozzá azért, mert a mosolya nem igazán volt soha a szerepbéli játék része, mosolya mindig őszinte volt. Ha mosolygott, a valóságban is úgy gondolta a dolgot.

Az élet legfontosabb kérdéseihez intellektuális alapon állt hozzá

A szeme viszont nagyon sokszor szomorú volt. Nemcsak arról van szó, hogy már megjelenésében inkább drámai alkatnak tűnt, mint nevettető bohócnak, nemcsak arról, hogy az élet nehézségei többször előkerültek filmjeiben, mint a napos oldal, hanem arról is, hogy semleges jelenetekben, amikor a tekintet játékának éppen nincsen túl nagy jelentősége, szomorú volt a szeme. 

Azt kevesen tudják róla, hogy mielőtt színész lett, teológiát tanult.

Nem véletlenül alakított az esetek döntő többségében intellektuális figurát, az élet legfontosabb kérdéseihez intellektuális alapon állt hozzá. Karakterét jól tükrözik a magyar szinkronhangjai is: Kőszegi Ákos, Végvári Tamás, Szakácsi Sándor, Haás Vander Péter vagy Dörner György szinkronizálták. Élete utolsó éveiben betegségtől szenvedett, prosztatarákot diagnosztizáltak nála, halálhírét négy gyermeke közül az egyik fia jelentette be.

Borítókép: William Hurt (Fotó: Flickr)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.