A világnak szívéhez

„Egyszer eljön majd az a pillanat, amikor mindenki mindenről számot ad” – szól a Historica együttes egyik legkedveltebb dalának refrénje. A Megsárgult kép című számot nem lehet nem eljátszani a koncerteken, tudtuk meg Ézsiás Pétertől, az együttes énekesétől és zenekarvezetőjétől. A Historica együttes frontemberével zenéről, magyarságról és a szombat este Pomázon tartandó jótékonysági koncertjükről is beszélgettünk.

2022. 04. 01. 14:04
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Historica együttes a magyar történelem ismert és kevésbé ismert eseményeit dolgozza fel dalaiban. Nemzeti, történelmi témájú dalokkal tűntek ki már a kezdetekben is. Céljuk az volt, hogy ha megpróbálják jobban a köztudatba emelni régi hőseink dicsőségeit, az erőt adhat az embereknek a mindennapokban, erősítheti a nemzeti összetartozás érzését. 

Most is ott vannak, ahol szükség van rájuk, és példát mutatnak emberségből. Jótékonysági koncertet adnak szombat este 19 órai kezdettel Pomázon a Magyar Várban, ahol kárpátaljai és Ukrajna más térségeiből, a háború elől menekülő emberek kapnak szállást és ellátást.

A rendezvény teljes bevételét felajánlották számukra, az összes járulékos költséget is magára vállalta a zenekar. 

– Hogyan született meg a pomázi jótékonysági koncert gondolata?

– Több szálon kötődünk Pomázhoz. A zenekar dobosa itt él, én a Pilisi Nemzeti Keresztény Egyesület Wass Albert-estjén szoktam fellépni, és baráti szálak is kötnek minket ide. A jótékonyság sem áll messze a zenekartól. Van egy erdélyi gyermekotthon, amelyet évek óta így támogatunk. Láttuk, hogy a Magyar Várban fogadtak menekülteket és saját maguk viselik a költségeket. A zenekarban felmerült, hogy segítenénk mi is ebben a nehéz helyzetben, és így összeértek a szálak. Igyekszünk jó példával elöl járni, megmutatni az embereknek, hogy időnként össze kell fogni. Felelősséget érzünk embertársaink iránt, akik szükséget szenvednek. 

– Dalaikban sokat foglalkoznak az elcsatolt területeken élő magyarokkal. 

– Szívügyünk ez az elmúlt húsz évben. Elmondhatjuk, hogy a Kárpát-medencét bejártuk, minden elcsatolt területen, Burgenlandot kivéve voltak koncertjeink. Kárpátalján is természetesen. Talán azt kimondhatjuk, hogy a határon túl élő magyarok közül nekik a legnehezebb a sorsuk. Aggódunk értük és sokat gondolunk rájuk. Fontos Erdély, Felvidék, Délvidék és Őrvidék is számunkra. Ez mindig így volt. 

– Milyen tematikával készülnek erre az estére?

– Régi és egészen új dalokat is játszunk a Magyar Várban. Minden igényt kielégítően, mert vannak, akik a régi, vannak, akik az új dalokat szeretik. A Megsárgult kép című dalunkat például nem lehet kihagyni. Meg sem kíséreljük. Klubkoncertjeink vannak az évnek ebben a szakában, így nincs különösebb tematika. Ez most egy rockkoncert lesz. 

– Melyik dalt emelné ki, ami a kárpátaljaiaknak is szól?

– Thököly Vajk barátunk, az egyik szövegírónk verse A világnak szívéhez minden elcsatolt területen élő magyarnak szól. Vajk a Szilágyság költője. Ebben van egy versszak, ami különösen aktuális most:

Ugyanazon csillag fénye ragyog a magas égen, amely Erdély ormán fénylik, és a szép Felvidéken. Reménykeltő szabadsággal tekint Kárpátaljára, délvidéki kalászokra, őrvidéki nagy fákra.

Ez a reménykeltő szabadság most új értelmet nyer ebben a dalban. 

– Így legyen. Mikor lesz a következő fellépésük?

– A mostani klubhelyiségünkben, a Legenda sörfőzdében lépünk fel április 23-án. Utána a szabadtéri koncertszezon indul a fesztiválokkal. 

Borítókép: Ézsiás Péter, a Historica együttes frontembere (Fotó: Seybold Anita Beatrix)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.