Etnofotó, avagy különleges betekintés a múltba

A Néprajzi Múzeum egyedülálló fotó- és mozgóképgyűjteményének izgalmas, eddig nem látható vetületét mutatja be az Etnofotó oldal. A muzeológusok exkluzív darabokat és tematikus válogatásokat tárnak fel a múzeum gyűjteményeiből, különleges időutazásra invitálva a szakmai érdeklődőket és a széles nagyközönséget is.

Magyar Nemzet
2022. 04. 22. 19:00
null
Forrás: Néprajzi Múzeum
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Néprajzi Múzeum gyűjteményében a mintegy 225 ezer tárgy mellett egyedülálló néprajzi, antropológiai fénykép- és filmfelvételeket őriz, melyek a magyar nyelvterület és a világ népeinek életmódját mutatják be a XIX. század második felétől napjainkig.

A néprajzkutatók maguk is sokat fényképeztek terepen, de igyekeztek az etnográfia iránt érdeklődőket is bevonni a gyűjtőmunkába, ezzel számtalan amatőr fényképész felvételével gazdagítva a múzeum anyagát. Emellett fényképészműtermek, hazai és külföldi fotóművészek néprajzi témájú felvételeit is nagy számban őrzi a gyűjtemény – olvasható a múzeum lapunkhoz eljuttatott közleményében. Mint írják, a kialakított gyarapítási módszer egyik lényeges jellemzője, hogy lehetőség szerint a fotográfiák eredeti negatívjai kerüljenek be a gyűjteménybe. A kezdetektől így bővült például a Fényképtár egyik legkülönlegesebb része, a mintegy 75 ezer darabot számláló üvegnegatív gyűjtemény. Hasonlóképpen különlegességnek számít a több mint 330 színes, autokróm üveglemez is vagy a több tízezer darabot magában foglaló Diapozitív-gyűjtemény. A Mozgóképtár anyagának nagy részét a néprajzi témájú, 16 mm-es filmfelvételek teszik ki. A legkorábbi felvételek az 1930-as évekből valók.

Fotó: Néprajzi Múzeum

A múzeum olyan ritkaságokat is őriz, mint a két világháború között amatőrfilmes-használatra fejlesztett 9,5 mm-es filmtekercsek.

Az Etnofotó blogon a Néprajzi Múzeum muzeológusai ebbe a több mint 340 ezer, egyedileg leltározott fényképfelvételt és közel 400 filmet őrző egyedülálló archívumba adnak mostantól rendszeresen betekintést.

A képek és filmfelvételek nagy része a múzeum publikus adatbázisában is elérhető, az Etnofotó viszont bevezeti a látogatót az adott fénykép vagy mozgókép világába: feltárja keletkezési körülményeit, tárgyát, kontextusba helyezi, elemzi, továbbá érdekes háttérinformációkkal látja el a nézőt.

A Mélység – élesség és a Fotó + történet rovatokban egy-egy fényképcsoport vagy kép bemutatása történik: az egyik első cikkből megismerhetik például a múzeum legelső, F1 leltári számon őrzött fényképfelvételének történetét. Az oldal a gyűjtemény ritkaságainak bemutatása mellett a Széles látószög és az Ajánló menüpontokban a hasonló tematikájú hazai és külföldi gyűjteményekre, kiadványokra és eseményekre is reflektál.

Borítókép: Színes fotográfia népviseletbe öltözött nőkről és férfiakról a Néprajzi Múzeum gyűjteményéből (Fotó: Néprajzi Múzeum)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.