A flow mindenütt ott van

– A boldog ember számomra olyasvalaki, aki a saját elveit követi, aki nem hagyja magát manipulálni sem genetikai és kulturális öröksége, sem pedig egója féktelen vágyai által – vallja Csíkszentmihályi Mihály, a flow-elmélet megalkotója, a kreativitás és a tökéletes élmény lélektanának egyik legismertebb nemzetközi kutatója, akinek magyar nyelven most látott napvilágot Flow – Út a boldogsághoz című interjúkötete a Pallas Athéné Könyvkiadó gondozásában.

2022. 07. 08. 6:28
Csíkszentmihályi Mihály
Budapest, 2015. november 5. A magyar tudomány kategóriában Prima Primissima díjra jelölt Csíkszentmihályi Mihály Egyesült Államokban élő Széchenyi-díjas pszichológus, egyetemi tanár Budapesten 2015. november 5-én. MTI Fotó: Czimbal Gyula Fotó: Czimbal Gyula
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A legtöbbet idézett magyar tudós, Csíkszentmihályi Mihály Széchenyi-díjas pszichológus hetvenegy éves volt, amikor Ingeborg Szöllösi, a potsdami Német Kultúrfórum Kelet-Európa munkatársa felkereste montanai nyári otthonában, és nyolc napon át életfilozófiájáról beszélgettek. Ennek a beszélgetésnek a lenyomata a Csíkszentmihályi Mihály Flow – Út a boldogsághoz című különleges interjúkötet, amelyben számos felvillanyozó és felismerést hordozó történettel találkozhat az olvasó.

A boldogság keresése az ember alapvető törekvése, az ideális életről való elmélkedés egyidős a filozófiai gondolkodással. De hogyan élhet az ember boldogan? – egész életében ez a kérdés foglalkoztatta Csíkszentmihályi Mihályt.

Vécsey Zsadány, a most megjelent kötet szaklektora egyebek mellett ezt a kérdést járta körül vendégeivel, Ferencsák Tímea vezetőfejlesztővel és Heitlerné Lehoczky Máriával, a Budapesti Gazdasági Egyetem Külkereskedelmi Kara Kommunikáció Tanszékének óraadójával a minap tartott könyvbemutatón.

Vécsey Zsadány az eseményen röviden felidézte Csíkszentmihályi Mihály életútját. Mint mondta, a jómódú családból származó pszichológust sem kímélte a második világháború utáni teljes vagyonelkobzás, amelynek következtében a társadalmi ranglétra másik oldalára került, majd 1956 októberében Olaszországból érkezett az Amerikai Egyesült Államokba, ahol a Claremonti Egyetem professzora, valamint a Chicagói Egyetem Pszichológia Karának és a Lake Forest College szociológiai és antropológiai tanszékének vezetője volt.

Mint elhangzott, a flow megtapasztalásához nem szabad sem túl-, sem pedig alulterheltnek lenni, különben nem tudunk megfelelően fókuszálni arra, amit csinálunk.

A nyitottság mindenképpen az egyik olyan képesség, amelyre szükségünk van ahhoz, hogy megtapasztalhassuk a flow-t és ezzel együtt az örömöt is, és a világhoz játékosan tudjunk viszonyulni. A másik képesség az, hogy összpontosítani tudjuk a figyelmünket. Önbizalom és koncentráció – ha a kettő közül az egyik hiányzik, nem fogsz tudni játékosan viszonyulni a világhoz – fogalmaz Csíkszentmihályi, aki szerint a flow mindenütt ott van, és bármilyen emberi tevékenységben lehetséges elérni.

A professzor az áramlatról mint a kiteljesedett, boldog élet alapfeltételéről mesél a könyvben, mindezt kérdés-felelet formájában, életművének legfontosabb üzeneteit összefoglalva. Arra is részletesen kitér, hogyan jön létre a flow és hogyan tudjuk megteremteni a feltételeit az élet legfontosabb területein.

A kilenc fejezetből álló kötet sorra veszi, hogyan jelenik meg a magával ragadó élmény a munkában, a játékban, a családban, az iskolában, az időskorban, miként lehet a jövő iránytűje, de számol az árnyoldalaival is. A pszichológus felhívja a figyelmet a flow-val kapcsolatos etikai dimenzióra, hiszen olyan tevékenységekben is megtapasztalhatjuk, amelyekből másnak kára származik, mert becsapják, kihasználják őket.

A flow önmagában még nem jó és nem dicséretes, hanem csak akkor válik azzá, ha ez a tapasztalat gazdagít téged és a környezetedet, és továbbvisz a fejlődésben – mutat rá Csíkszentmihályi Mihály.

Mindemellett a pszichoterápiával kapcsolatos véleményét is kifejti a kötetben. Az a baj vele – mondja –, hogy az embereket túlságosan befelé forduló irányba tereli, ahelyett, hogy aktivizálná őket. Ezért folyamatosan a múltjukkal vannak elfoglalva, és teljesen lebénulnak, amikor a jövőbe kell tekinteniük.

A terápia végső soron csak egy olyan külső eszköz, amely nem tud tovább segíteni, ha nem akarsz felelősséget vállalni azért, amit az életedben megvalósítasz (vagy éppen nem valósítasz meg), és mindig csak a múlt körülményeit okolod a kudarcaidért, az érzelmi nyomorúságodért.

Mi a flow üzenete ma? – tette fel a könyvbemutató végén a kérdést Vécsey Zsadány. Heitlerné Lehoczky Mária szerint a flow olyan eszközt ad a kezünkbe ebben a bonyolult világban, ami által teljes életet tudunk élni.

A flow számomra azt jelenti, hogy a kezembe tudom venni a saját sorsomat – hangsúlyozta.

Ferencsák Tímea a közösség felől közelítette meg a kérdést. Mint mondta, a munkahelyen a coach-szemlélet által érvényesülhet a flow, amely szerint nem az eredmény a fontos, hanem a befektetett energia.

Borítókép: Csíkszentmihályi Mihály Egyesült Államokban élő Széchenyi-díjas pszichológus, egyetemi tanár (Fotó: Czimbal Gyula)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.