Magyar alkotók a nagyszabású németországi művészeti seregszemle fókuszában

Németország az európai műtárgypiac egyik nagyhatalma, így a művészek számára különleges lehetőség az egyik legnagyobb és leglátogatottabb németországi művészeti vásár, a Baden-Württemberg tartományban évente megrendezett art Karlsruhén a bemutatkozás lehetősége. Az art Karlsruhe szakmai partnereként az Art Market Budapest, Közép- és Kelet-Európa vezető nemzetközi művészeti vására a művészeti piacot az elmúlt években sújtó korlátozások után 2022. július 6–10. között különleges gesztussal lepte meg a német közönséget: a kiállítótér centrumában, a szervezők által biztosított központi helyszínen a nemzetközileg elismert hazai alkotó, Szőke Gábor Miklós Flying Puli (Repülő puli) című szobra az idei művészeti seregszemle közönségkedvence lett. A sikeres magyar művészeti jelenléthez hozzájárult a Várfok Galéria is: Magyarország rendszerváltás utáni első kereskedelmi galériája több hazai alkotói generációt felvonultató válogatást mutatott be a sok tízezres németországi közönségnek – áll az Art Market Budapest sajtóközleményében.

Forrás: Art Market Budapest2022. 07. 12. 20:59
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az art Karlsruhe hazai partnere jóvoltából először 2014-ben mutatkozott be Budapesten, majd 2015-ben már az art Karlsruhe kezdeményezésére az Art Market Budapest több hazai galéria és a Capa Központ bevonásával Photo Art Budapest címen rendkívüli gazdagságú magyar fotóművészeti kiállítást mutathatott be a kiemelkedő látogatottságú németországi seregszemlén. 

A két művészeti vásár közötti együttműködés sikere kiváló például szolgál az iparág többi szereplője számára. Nem utolsósorban ennek is köszönhető, hogy az Art Market Budapest idei eseményére 2022. október 6–9. között máris a Covid előtti számban és rekordot jelentő, minden korábbinál nagyobb alapterületen térnek vissza a német galériák.

Az elmúlt évek Covid okozta drámai fejleményei után a partnerek úgy döntöttek, hogy az Art Market Budapest látványos keretek között, különleges meglepetéssel tér vissza a karlsruhei közönség elé – írják. 

A közleményből kiderül, hogy

a vásár legnagyobb forgalmú, központi kiállítóhelyén a szervezők közös döntése alapján Szőke Gábor Miklós látványos, Flying Puli (Repülő puli) című szobrát mutatják be. Az elsősorban nagy méretű köztéri alkotásairól ismert művész szobra már az art Karlsruhe nyitóeseményén a dominánsan szakmai és gyűjtői közönség, majd a nyitvatartás négy napja alatt a látogatók körében is rendkívüli érdeklődést keltett, és kétségkívül az idei vásár közönségkedvencévé vált. 

Korunk egyik legsikeresebb kelet-közép-európai művésze, Szőke Gábor Miklós túlnyomórészt állatokat ábrázoló köztéri szobrai ma már szerte a világon népszerűek, legismertebb munkája, az Atlanta Falcon, a hatalmas madárfigura az atlantai Mercedes-Benz Stadion előtt áll, de a néhány hete Athénban felállított, hatalmas sast formázó alkotását már most sokan Görögország legjelentősebb kortárs köztéri szobraként emlegetik. 

Monumentális köztéri szobrai mellett limitált számban készített kisebb művei a magángyűjtők körében rendkívül népszerűek, ezek mindegyike a világ számos pontján ma már magánkollekciókban található. A Karlsruhéban most bemutatott alkotás iránt is élénk gyűjtői érdeklődés mutatkozott, a mű végül egy stuttgarti magángyűjteménybe került.

A magyar művészeti jelenlét nem új keletű Karlsruhéban, a Várfok Galéria ma már az art Karlsruhe hagyományos kiállítójának tekinthető. A galéria kiállítási standjának és a vásár egészének egyik fénypontja ezúttal a nemrégiben a századik születésnapját ünneplő Françoise Gilot műveiből álló válogatás volt, amelyet számos neves magyar művész alkotásaiból készített összeállítás kísért. 

 Szőke Gábor Miklós Flying Puli (Repülő puli) című szobra az idei művészeti seregszemle közönségkedvence lett. Forrás: Art Market Budapest

A Várfok jóvoltából aatoth franyo legújabb expresszív, kalligrafikus műveivel, a sokoldalú művész és performer, Szirtes János legfrissebb akrilfestményekből álló sorozatával, valamint Rácmolnár Sándor emblematikus tömörségű, figuratív-dekoratív alkotásaival éppúgy találkozhatott a több tízezer látogató, mint a fiatal hazai alkotói generáció négy, bravúros technikájú képviselőjével. 

Nemes Anna rendkívül érzékeny, akvarellszerű aktjai, Orr Máté szürreális, barokkos kompozíciói és Gaál Kata rendkívül egyedi kollázs- és montázsképei, valamint a fával dolgozó Békési Ervin figurális és absztrakt közti átjárhatóságot megidéző szobrai szintén bemutatkozási lehetőséghez jutottak a karlsruhei seregszemlén – hangsúlyozzák a sajtóközleményben. 

Borítókép: Szőke Gábor Repülő pulija lett az Art Karlsruhe közönségkedvence (Forrás: Art Market Budapest)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.