Elemér 2024. február 28.
logo
Erdélyben és Csehországban is vendégszerepel a Duna Művészegyüttes

Szerelmünk, Kalotaszeg

Magyar Nemzet
2022.08.11. 20:25 2022.08.12. 14:35
Szerelmünk, Kalotaszeg

Kalotaszeg gazdag folklórkincsét mutatja meg a Duna Művészegyüttes határon innen és túl az elkövetkezendő két hétben Szerelmünk, Kalotaszeg című előadásával. A Kolozsvári Magyar Napok ünnepélyes nyitógáláján, vidéki településeken, de Csehországban is bemutatkozik az együttes.

Az idén 65 éves fennállását ünneplő Duna Művészegyüttes általános törekvése hosszú évek óta nem más, mint hogy a néptáncot kiemelje a műfaj megszokott színpadi kereteiből, és olyan összetett táncszínházi előadásokat hozzon létre, amelyek az autentikusság jegyeit hordozzák magukon, ugyanakkor innovatívak és modernek, így a mai színházi közegben is megállják a helyüket.

Ennek jegyében készült el 2018-ban a Szerelmünk, Kalotaszeg című előadás, mely színpadi keretek között idézi meg Kalotaszeg tájegységének jellemző vonásait, a levegő csodálatos tisztaságát, a dombok szeszélyes vonalait, a szántók, a kaszálók színfoltjait, a kivételes és a világon egyedi viselet- és táncbéli gazdagságát.

A színvonalas táncszínházi produkcióban közreműködik Berecz István, Örökös aranysarkantyús táncos, koreográfus, Navratil Andrea Liszt Ferenc-díjas népdalénekes, illetve Kacsó Hanga Borbála Junior Príma-díjas népdalénekes, de egyes előadásokon még kalotaszegi adatközlő zenészek is a színpadra lépnek.

Augusztus 14-én a Kolozsvári Magyar Napokon a Szerelmünk, Kalotaszeg az ünnepélyes nyitógálán lesz látható, majd augusztus 15-én Székesfehérváron a Királyi Táncpódium vendége lesz az együttes. Augusztus 17-én Százhalombattán, a Summerfest Nemzetközi Folklórfesztiválon mutatják be a különleges előadást. Ezt követően Csehországba, Brno városába is elutaznak augusztus 25-én, hogy külföldi közönségnek is bemutassák Kalotaszeg gazdag folklórkincsét.

A Duna Művészegyüttes idén jubileumi évfordulóját ünnepli, hiszen immár 65 éve él a hagyománnyal. A jeles alkalomból Emlékeink 65 címmel albumot is kiadtak, melyet a májusi jubileumi gálaműsoron lepleztek le. Új bemutatóval is készülnek az őszre. A Duna balladái – táncok és imák a Duna mentén címmel készül az új műsor, amely azt kívánja majd bemutatni, hogy maga a folyó szimbolikusan egy olyan kulturális híd és kapocs az ország keleti és nyugati része között, mint amilyen hidat képvisel a Duna Művészegyüttes a múlt és a jelen között.

Borítókép: Tánc (Forrás: Duna Művészegyüttes)

 

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.