Önbizalom és hazaszeretet

Mit jelent huzamosabb ideig egy másik országban élni? Új ország, új identitás? Egyszerre hány helyen lehet valaki otthon? Milyen magyarnak lenni olyan nyelvterületen, ami nem az anyanyelvünk? Akit hasonló kérdések foglalkoztatnak, aki irodalommá formálná külföldi életével kapcsolatos tapasztalatait, véleményét, annak most lehetősége van pályázni. Irodalmi pályázatot hirdetett a Szófa irodalmi portál, melynek címe: Remény és önbizalom, külföldön élek.

Magyar Nemzet
2022. 09. 03. 17:36
Forrás: Szófa.hu
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A pályázat elnevezését a magyar irodalom külföldön élő doyenje, Ferdinandy György Önbizalom és hazaszeretet című írása ihlette, amely a Szól a kakas című, új írásokat tartalmazó 2022-es kötetében jelent meg A József Attila-díjas magyar írónak kötetei jelentek meg franciául és spanyolul, de Puerto Ricóban rádöbbent, hogy ő valójában magyar író, és több évtizede magyarul publikál. 
A kiírás sokféle témalehetőséget ad. 

A pályázók írhatnak külföldi tapasztalataikról, élményeikről, milyen magyarnak lenni egy olyan országban, ahol nem beszélik az anyanyelvünket, mi az, ami leginkább hiányzik számukra Magyarországból, vagy beszámolhatnak belső utazásukról, amit a külföldi évek alatt megéltek vagy megélnek. Természetesen arról is szólhat a pályamunka, hogy valaki miért nem hagyja el az országot, miért jobb neki itthon, vagy miért jött haza, ha korábban külföldön élt. 

A szöveg lehet fikció vagy dokumentarista jellegű írás, lehet vers vagy próza; ez a szerző döntése. Egy résztvevő egy műalkotással pályázhat. Az írásokat a Szófa pályázati oldalán publikálják. A pályamunkákat szakavatott zsűri értékeli. A zsűri mellett a Szófa-olvasók is kiválaszthatják kedvenceiket. Eredményhirdetés: 2022. november 30-án. Részletekért látogasson el a Szófa irodalmi portál oldalára. 
A beküldés határideje: szeptember 26.

Borítókép: Egy különös fa a Szófából (Forrás: Szófa magazin) 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.