Rangos díjat nyert Fülei Balázs Liszt-lemeze

Christmas with Franz Liszt című albumáért Fülei Balázs Liszt- és Artisjus-díjas zongoraművész vehette át idén a Liszt Ferenc Társaság Nemzetközi Hanglemez Nagydíját, amellyel minden évben a Liszt műveit leghitelesebben tolmácsoló előadókat jutalmazzák. A rangos díjátadó ünnepséget és gálakoncertet október 20-án este a Zeneakadémia Nagytermében rendezték meg.

Magyar Nemzet
2022. 10. 22. 9:00
null
Fotó: Felvégi Andrea
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az elmúlt negyven évben olyan zongoristák szerepeltek a díjazottak között, mint Alfred Brendel, Vladimir Horowitz, Maurizio Pollini, Kocsis Zoltán és Ránki Dezső.

A zsűri idén tizenhárom lemez közül választotta ki, hogy mely albumok kapják meg a díjat: Fülei Balázs mellett a francia orgonaművész, Olivier Latry lemezét, valamint Konstantin Krimmel és Daniel Heide albumát ismerte el a zsűri, Goran Filipec lemeze pedig elismerő oklevélben részesült. 

Fülei Balázson kívül idén más magyar művész nem nyerte el a rangos elismerést.

A zongoraművész díjnyertes CD-jének anyaga élő koncertfelvétel, 2019 decemberében, a Zeneakadémia nagytermében rendezett, Karácsony Liszt Ferenccel című hangverseny műsorából állította össze a művész. 

Az albumon három mű szerepel: az Isten áldása a magányban, az Ave Maria, valamint a tizenkét darabból álló, közel háromnegyed órás Karácsonyfa című sorozat.

 A felvétel elérhető az internetes zenelejátszó platformokon, valamint a lemezboltokban is.

Fülei Balázs a díjjal kapcsolatban így fogalmazott: 

Manapság a felvételek korát éljük. Ha valaki lemezre vesz egy művet, az legyen tökéletes és beleköthetetlen. De a stúdiófelvétel egy irracionális világ! Ha a mikrofon fülével hallgatjuk a zenét, az már nem a mi fülünk! Hogyan álljunk az élő zenéhez, ha a zenehallgatókat a valóságtól elrugaszkodott felvételekre szocializáljuk?

A zongoraművész kifejtette: azért fontos neki ez az elismerés, mert a zsűri az élő koncertfelvétel mellett tette le a voksát.

Számomra az élő zene a legfontosabb és örülök, hogy a Christmas with Franz Liszt című album újra és újra meg tudja idézni a koncerttermi hangulatot – még akkor is, ha a valóságban nem ott ülünk. A felvétel által megteremthetjük az illúziót, hogy hangversenyteremben vagyunk

– tette hozzá.

Borítókép: A díjátadó ünnepség résztvevői a Zeneakadémia Nagytermében (Fotó: Felvégi Andrea)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.