Női testek története

A dél-koreai Ahn Eun-Me Tánctársulat nemzetközileg elismert darabjában kortárstánc-művészek és amatőr asszonyok együtt lépnek fel a Nemzeti Táncszínházban.

Magyar Nemzet
2022. 10. 20. 15:53
null
Fotó: Young-Mo Choe
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A dél-koreai Ahn Eun-Me Tánctársulat Tánc őseink tiszteletére című előadását álló ovációval jutalmazták Európa számos városában, emellett az első koreai táncelőadás volt, amely meghívást nyert a világ tíz legnagyobb fesztiválja között számontartott Edinburgh-i Nemzetközi Fesztiválra. A spontán táncot járó nagymamák és moderntánc-művészek együttműködéséből született darab az emberi létet kísérő öröm, bánat, harag, gyönyör, szeretet, gyűlölet és vágy forgatagában töltött idők lenyomatát magán viselő női testek történeteit tárja elénk a színpadon.

A személyéből áradó, intenzív jelenlét minimális mozdulatokkal is képes feszültséget generálni Fotó: Young Mo-Che

A társulatot Ahn Eun-Me moderntánc-koreográfus alapította 1988-ban. Az elmúlt harminc évben az Ahn Eun-Me Tánctársulat állította színpadra a leginkább kísérleti jellegű táncdrámákat, amelyek révén a nagyvilág közönsége előtt is demonstrálhatta a koreai moderntánc-élet sokszínűségét. A táncosok egységes koreográfiája helyett Ahn Eun-Me az egyén személyiségét és tulajdonságait figyelembe vevő, veleszületett alkathoz illő koreográfiát részesíti előnyben.

Ahn Eun-Me a zenei környezettel tökéletes összhangban teremti meg végletekig koncentrált mozgásnyelvét, amelyet gyakorlott, nagy kifejezőerővel bíró kar- és kézmozdulatok jellemeznek. 

A személyéből áradó, intenzív jelenlét ereje minimális mozdulatokkal is képes magasfokú feszültséget generálni. Bonyolult, nehezen kivitelezhető táncmozdulatok helyett belülről átélt és sűrített formában megjelenített, expresszionista látomást tár elénk a színpadon. Testét és végtagjait méltóságteljes nyugalom uralja, miközben lágyan hullámzanak, csendesen ringanak szüntelenül.

A Tánc őseink tiszteletére című darab október 21-én 19 órakor, október 22-én 17 órakor kezdődik a Nemzeti Táncszínház nagytermében. Az előadás ingyenes, azonban előzetes regisztrációhoz kötött.

Borítókép: Táncosok a színpadon (Fotó: Young-Mo Choe)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.