időjárás 3°C Melinda , Vivien 2022. december 2.
logo

Szilvásváradi méneshajtás a nemzeti vágtán

Magyar Nemzet
Forrás: MTI
2022.10.01. 17:54
Szilvásváradi méneshajtás a nemzeti vágtán

Ünnepélyes megnyitóval, hagyományőrző lovas díszegységek felvonulásával, a Magyar hősök emlékművének megkoszorúzásával és a versenyben részt vevő 60 magyarországi és határon túli település lovasainak ünnepélyes fogadalomtételével megkezdődött szombaton a jubileumi 15. Nemzeti Vágta Budapesten, a Hősök tere körül kialakított különleges pályán.

A verseny hagyományaihoz híven a nemzeti vágta kezdetén a résztvevők, szervezők főhajtással tisztelegtek a Magyar hősök emlékművénél azok előtt a hősök előtt, akik életüket áldozták Magyarországért, a magyar szabadságért. Az emlékműnél az emlékezés koszorúit helyezte el a Magyar Lovas Sport Szövetség képviseletében Sótonyi Péter, az Állatorvostudományi Egyetem rektora, a Magyar Huszár és Katonai Hagyományőrző Szövetség képviseletében Ampli Ferenc és Ézsiás Vencel. Ezután a 60 település versenyzője megtette ünnepélyes fogadalmát.

– Ma itt a téren Magyarország ezer éves múltja tekint reánk. Ma ti vagytok a vágta jelszavának megtestesítői, a becsület és a bátorság bajnokai! – köszöntötte a versenyzőket Ézsiás Vencel, a vágta főkapitánya.

Az eseményen elhangzott, hogy a nemzeti vágtát minden évben a magyar történelem egy kiemelkedő alakja emlékének szentelik. Az idei verseny három rendkívül bátor gyermek előtt tiszteleg. A 15 éves hősök az 1848–49-es harcok alatt tettek tanúbizonyságot hazaszeretetükről. A 15. Nemzeti Vágta Tóth Imre András kishuszár, századtrombitás, Simig Rezső tüzér hadnagy, a szabadságharc legfiatalabb tisztje és Koroknay Dániel tüzér, főágyús, kisdobos emlékét őrzi majd.

A megnyitón felvonultak a Nemzeti Lovas Díszegység mellett különböző hagyományőrző csoportok és a Győri Ördöglovasok is. Ezt követően megkezdődtek a versenysorozat előfutamai. A Millenniumi emlékmű körül kialakított speciális pályán a verseny a kishuszárvágta és a 60 versenyző település előfutamaival vette kezdetét.

Délután lesz a fogatvágta és a kocsitoló verseny előfutamai. A szombati program zárásaként este a versenypályán a különleges szilvásváradi méneshajtást követheti figyelemmel a közönség.

Vasárnap tartják a jubileumát ünneplő lovasverseny további versenyeit, a középfutamokat, a nemzetközi futamot, a jótékonysági futamot és a 15. Nemzeti Vágta döntőjét.

A programot hagyományos történelmi lovasfelvonulás, 1848-as csatajelenet és a Győri Ördöglovasok jubileumi bemutatója színesíti. Ezek mellett a közönség megtekintheti a Nemzeti Lovas Díszegység, a Honvéd Huszár Díszegység és a Készenléti Rendőrség lovasainak közös bemutatóját, valamint az esemény egyik leglátványosabb elemeként 150 gyerek vonul fel póniháton.

A Nemzeti Vágta részletes programja és további információk a www.vagta.hu oldalon olvashatók.

A döntőket vasárnap délután a Duna Televízió élőben közvetíti.

Borítókép: 15. Nemzeti Vágta (Fotó: MTI/Kovács Anikó)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.