A diktatúrától a személyes történetekig

Hét új alkotás, játék- és dokumentumfilmek a román filmművészet elmúlt két évéből. Ezt kínálja a 16. Román filmhét, amelyet a Budapesti Román Kulturális Intézet és az Uránia Nemzeti Filmszínház együttműködésében rendeznek meg november 15. és 19. között. A kínálatban vetítik egyebek mellett a berlini Arany Medve-díjas Radu Jude Nagybetűkkel a szabadságért című filmjét, Monica Stan és ­George Chiper-Lillemark Oscar-díjra nevezett munkáját, a Szeplőtlent. A filmhét díszvendége Andy Lupu, az Egy diktátor ifjúkora című alkotás rendezője lesz.

Magyar Nemzet
2022. 11. 14. 9:00
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A filmszemle tematikájában talán a korábbiaknál is jobban kidomborodik a kommunista diktátor, Ceausescu személye és kora, amely továbbra is fontos vizsgálódási területe a román filmművészetnek. Emellett természetesen nem maradnak el a magyar nézők által kedvelt, erős szociografikus attitűddel, sok humorral és olykor nyers képi ábrázolással megrajzolt magánéleti történetek sem.
A karcos magántörténetek közé sorolható a november 15-én megtekinthető nyitófilm, a Velencei filmfesztiválon is díjazott Szeplőtlen, amelynek főhőse egy romlatlan, de a szerelme miatt heroinfüggőségbe csúszott lány, Daria, aki az elvonón drogfüggők közé kerül. Nyilvánvaló ártatlansága megvédi ugyan szexuális közeledésüktől, de hamar kiderül, hogy a különleges bánásmódért nagy árat kell fizetnie.

November 16-án vetítik Radu Jude Nagybetűkkel a szabadságért című filmjét, amely egyfelől egy falfirkáló kamaszfiú ellen indított 1981-es per anyagából, másfelől a korabeli hivatalos propagandafelvételekből készült. 

E tematikához kapcsolódnak a november 17-én megtekinthető filmek is. Kora este vetítik Sebastian Mihailescu dokumentumfilmjét, a Számomra te vagy ­Ceausescut. Ez egy olyan szereplőválogatásról szól, amelyben a fiatal Nicolae Ceausescu életét bemutató filmhez keresnek 15 és 22 év közötti fiúkat. 

Ezután a jó néhány évig Amerikában élt Andy Lupu Egy diktátor ifjúsága című játékfilmjét nézhetik meg, amely Románia egykori kommunista diktátorának történetét keresi azokban az időkben, amikor valódi személyiségét még nem rejtette el a diktátor preparált bálványmaszkja. A vetítésen és az azt követő beszélgetésen a rendező is részt vesz.

November 18-án, pénteken Andra Tarara Egymással szemben című vallomásos és megdöbbentően őszinte dokumentumfilmjét láthatjuk, amelyben a rendezőnő és az édesapja egymást filmezték, ezáltal szokatlan párbeszéd alakult ki közöttük. Egy mentális betegséggel küzdő szülő és egy, az apja hiányában felnőtt lány tárja fel előttünk a múltban szerzett sebeit, miközben megpróbálják egymást megérteni. A nap másik bemutatója a Sakáltanya. Nap Toader mozija egy komikus-romantikus road movie. A filmhét záródarabja november 19-én este Bogdan Theodor Olteanu Mia bosszúja című filmje lesz, amely egy kifejezetten szórakoztató magánéleti bosszútörténet.
A 16. Román filmhét a Román Nemzeti Filmközpont és a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával valósul meg.

A bemutatott alkotások többségét csak most, egyszeri alkalommal láthatják idehaza a filmkedvelők – valamennyit eredeti nyelven, magyar felirattal.

Borítókép: Jelenet a Szeplőtlen című filmből (Forrás: Uránia Nemzeti Filmszínház)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.