Megvan a 2022-es Inkubátor program tíz döntős elsőfilmes továbbjutója

Az NFI Inkubátor programjára beérkezett pályázatokból szakmai előzsűri választotta ki a tíz filmtervet, amelyek először fejlesztési támogatásban részesülnek, majd közülük öt filmterv kaphat gyártási támogatást. A Nemzeti Filmintézet nagy sikerű programjának célja a fiatal filmesek bemutatkozásának elősegítése, már összesen 44 elsőfilmes csapat kapott gyártási támogatást és több mint húsz elsőfilm el is készült, amelyek a mozibemutatót követően a streaming platformokon is népszerűek.

Magyar Nemzet
2022. 12. 22. 13:05
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Nemzeti Filmintézet (NFI) Inkubátor programjának célja a magyar film új hangjainak, friss tehetségeinek és időszerű témák feldolgozásának támogatása. A program alapelve, hogy az NFI a mozifilmekhez képest jóval kisebb költségvetést biztosít a produkcióknak, így az alkotói kreativitásnak különös szerepe van.

Csaknem hetven pályázat érkezett be idén a Nemzeti Filmintézethez, melyek közül a szakmai előzsűri – Benkő Emese Orsolya forgatókönyv-fejlesztő, Bodzsár Márk és Grosan Cristina forgatókönyvíró-rendezők, valamint Józsa László és Sümeghy Claudia producerek – választotta ki a továbbjutó filmterveket. A kiválasztott projektek kétmillió forint forgatókönyv-fejlesztési támogatásban részesülnek.

Az Inkubátor program 2022 továbbjutói:

Brauner Máté: Eltérítés
Korom Anna: Lady Sunshine
Bíró Bálint, Paczolay Zsófia: Budapest, Fabrika
Fekete Tamás: 1:56:14
Füzes Dániel:  Ellentétes alapállás
Tóth Lili Laura: Magda
Ducki Witek: Kiszáradás
Schnabel Annabella: Paszulykám
Szabó Márton István: Szépkorúak
Kocsányi András: Sine Morbo

 

Mostantól több mint fél évük van az alkotóknak a forgatókönyvek megírására, majd a döntősök ősszel, a Pitch Fórumon mutathatják be filmterveiket szakmai közönség előtt. A felkészülést a Nemzeti Filmintézet Fast Forward programjának workshopjai is segítik.

 

A Pitch Fórumon a tíz döntős filmterv közül négyet a zsűri és egyet a meghívott szakmai közönség (rendezők, producerek, kritikusok, filmes szakemberek) választ majd ki. A nyertes filmtervek gyártására pályázati úton a játékfilmeknél 120 millió, a dokumentumfilmeknél 35 millió forintig nyújt támogatást az Inkubátor program.

 

Borítókép: Pillanatkép a Veszélyes lehet a fagyi forgatásán (Fotó: Tóth Fábián)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.