időjárás 4°C Ignác 2023. február 1.
logo
Rófusz Ferenc volt a vendége a MOME nyilvános mesterkurzusának

Mesterkurzust tartott a mester + videó

Rácz András
2022.12.04. 18:32 2022.12.04. 23:27
Mesterkurzust tartott a mester + videó

Októberben Csupó Gábor, december elején Rófusz Ferenc volt a vendége a MOME nyilvános mesterkurzusának. A pódiumbeszélgetés formájában tartott rendezvényen Kollarik Tamás PhD egyetemi oktató, producer, az esemény szervezője és Gorka-Focht Máté doktorandusz faggatta az animációs filmrendezőt az életútjáról.

A legizgalmasabb Rófusz-kisfilmek levetítésével egybekötött eseményen az első magyar Oscar-díjas filmrendezőről nemcsak az derült ki, hogy kreatív elméje sosem hagyta cserben, de azt is megtudhattuk, hogy kiváló előadó. Életpályájának fordulatait, sorsalakító pillanatait, a döntéseit kísérő kételyeket, a kudarcokat és az új nekibuzdulásokat olyan érdekfeszítő közvetlenséggel mesélte el, hogy a közönség a meghirdetett hétórás zárás után még másfél órán keresztül faggatta a mestert, s csodálta a rendezvényre elhozott Oscar-szobrot.

S mivel a sok külsős érdeklődő jelenléte dacára mégiscsak a MOME mesterkurzusán tartott előadást Rófusz Ferenc, végezetül tanácsokkal is ellátta az animációs filmkészítés iránt érdeklődő hallgatókat.

Kiderült, hogy ehhez a munkához elsősorban kitartás kell, hiszen még ma is, amikor a digitális technikák ezerszeresen megkönnyítik a rajzoló dolgát, de azért órákon, napokon, heteken át kell görnyedni a rajzasztal fölött. 

Azt is megtudhatták a hallgatók, hogy pályázni közösen érdemes. 

Tapasztalatból tudom, így nagyobb az esély, ha többen többféle stílust képviselve pályáznak

 – tette hozzá Rófusz Ferenc. Végül azt is erősen javasolta, hogy külföldi tapasztalatokat szerezzenek a hallgatók. Más, új nézőpontokat lehet összegyűjteni idegenben, szögezte le az Oscar-díjas filmrendező.

Borítókép: Rófusz Ferenc (Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt)

Nem engedni a negyvennyolcból

Egészen elképesztően formabontó az az animációs világ, amelyet Rófusz Ferenc a művében megteremtett. A film mintegy 3600 rajzból készült.

 

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.