Aki önmaga partnere

A koronavírus-járvány ránk kényszerítette karanténnak vajmi kevés kellemes hozadékát tudnánk felsorolni. Ám Kézdy Luca szólólemeze, amelynek kompozíciói a bezártságban születtek, bizonnyal a pozitív hozadékok közé sorolható.

2023. 01. 07. 10:00
null
20230104 budapest kezdy luca zenesz havran zoltan magyar nemzet
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Kézdy Luca hegedűművész Home című első szólólemeze meglehetősen különös, tudniillik azon zömében egyetlen hegedű, pontosabban annak megsokszorozott, több sávra rögzített játéka hallható. Meg, amolyan kivételként, zongorán hangzik el a lemez címadó szerzeménye. 
– A harmóniahangszer picit bezárja azt a szabadságot, amit én annyira szeretek, hogy szabadon ugrálhatok a különböző skálák, hangnemek között – magyarázta Kézdy Luca, aki populárisabbnak érzi szólólemezét a Santa Diver muzsikájánál, tudniillik rövidebben bontja ki a témákat a korongon, nem hat-nyolc percen keresztül, miként azt az együttes teszi.
A muzsikus beavatott zeneszerzői módszerébe. 

 Izgalmasnak tartom, hogy sokféleképpen tud megszólalni a hegedűm – jegyezte meg az effektekkel kapcsolatban. Ezzel az effektlánccal képes szóló fellépéseket vállalni, egyedül biztosítva zenekari hangzást a színpadon, pontosabban kiállításmegnyitókon.


– Szeretek reflektálni a társművészetekre, leggyakrabban képekre – mondta, majd kifejtette, hogy először megismerkedik a munkákkal, és a benyomásai alapján ír muzsikát, vagy a művek hatására rögtönöz a megnyitón. A lemez egyik darabja szintén ilyen alkalomra született. De hadd említsek valami újdonságot: Kézdy Luca zongorajátékát.

– Az utóbbi időben zongorán is komponálok – árulta el, majd azt, hogy kisebbik lányának vásároltak egy pianínót – előtte egy elektromos zongora szolgálta a családod – , ami meghozta a hegedűs alkotókedvét, elég meghallgatni a címadó Home ­kompozíciót, ami mindenkit meggyőz erről.

 A közelmúltban jött ki a Mini Acoustic Trio Nyitott kapu Bartók költői világára címet viselő lemeze, amely zenekar tagja Kézdy Luca, így megkérdeztem tőle: miként találkozott Török Ádámmal és Papp Gyulával?


– A Varga János Projekttel léptünk fel a paksi Gastroblues Fesztiválon, ahol ehettem Török Ádám isteni lecsójából. Utána Török Ádám követte a dolgaimat, és nem sokkal később megkeresett, hogy a Papp Gyulával készülő lemezükhöz állítsak össze egy vonósnégyest.
Így készült a Mini Acoustic World: Bartók on Rock albuma. Koránál fogva kételkedtem abban, hogy Kézdy Luca ismerte a Minit, Török Ádám zenekarát, a Skorpiót, ahol Papp Gyula játszott azon a bizonyos Hammond orgonán, vagy az Eastet Varga János gitárossal. Majdnem ráhibáztam, amennyiben csak a Skorpiót nem ismerte, mi több, Eastet ráadásul sokat hallgatta kamaszkorában.

Egyik rokonomtól kaptam egy East-kazettát, amit rongyosra hallgattam 

– árulta el, majd bevallotta, hogy tizenhárom éves koráig kizárólag komolyzenét hallgatott, azt is tanult, édesanyja komolyzenész volt. Később egy olaszországi nyaraláson szeretett bele a dzsesszbe.
– Első dzsesszhegedű tanárom, Antal Tibor ismertetett meg Grappellivel. Amikor először hallottam, sírni tudtam volna a gyönyörűségtől. Az idő előrehaladtával azután azt éreztem, nem a klasszikusswing-hegedülésben szeretnék kiteljesedni. 

Hasonlót érzett a komolyzenéléssel kapcsolatban, ezért nem akarta muzsikusként tölteni az életét a konzervatórium előtt. Nem véletlenül tanult az ELTE-n filozófiát és esztétikát.

– Azt kerestem a zenében, mi az, ami belőlem jön, azokat a hangokat, amik valóban engem képviselnek. 
Ily módon talált rá saját hangjára, zenéjére. Noha mindvégig dzsesszzenéről beszéltünk, úgy vélem, Kézdy Luca első szólólemeze nem igazán dzsesszmuzsika ritmikáját, harmonizálását vagy melódiáit hallgatva. 

– Az biztos, hogy hiány­zik, ami a dzsesszben alapvető: a zenészek egymással folytatott „beszélgetése” a rögtönzéseikben, hiszen minduntalan reagálnak a szólamaikban a másikra. Ezt a beszélgetést egyedül játszva nehéz lett volna megoldani.

Borítókép: Kézdy Luca (Fotó: Havran Zoltán)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.