Hamarosan kezdődik a 7. Magyar Filmszüret

A 7. Magyar Filmszürettel ünnepli fennállásának 110. évfordulóját a debreceni Apolló mozi január 26. és február 5. között. Az idei fesztiválon helyet kaptak a 2022-es év legjobb hazai filmjei. Az Apolló számos közönségtalálkozóval is várja nézőit, melyek során rengeteg érdekesség és műhelytitok tárul fel a magyar filmgyártás világából.

Magyar Nemzet
2023. 01. 13. 14:30
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A debreceni Mfilmszüret az ország egyik legnagyobb hazai filmekkel foglalkozó fesztiválja. Január 26. és február 5. között műsorra kerülnek a 2022-ben bemutatott legnézettebb filmek, mint például Az unoka, a Kilakoltatás vagy éppen A játszma. 

A visszatekintő vetítések mellett, a hagyományoknak megfelelően, több film is a fesztiválon debütál először. Premier előtti vetítéseken többek között Az almafa virága, a Hat hét és a 129 című filmek is láthatók.

A moziélmény mellett minden nap kísérőprogramok és közönségtalálkozók egészítik ki a mozgófilmeket, ahol az alkotókkal, rendezőkkel, színészekkel beszélgethetnek az érdeklődők. 

A magyar film ünnepe is egyben a debreceni Magyar Filmszüret (Forrás: Magyar Filmszüret/Apolló mozi)

A magyar film az 1990-es évektől kezdve az új nemzedék mindennapjainak értelmére és céljaira keresik a lehetséges válaszokat, továbbá a lélek mélyén lapuló pszichológiai tartalmakkal tölti meg a képkockákat. 

A magyar filmkultúrának ismét egy olyan termékeny időszakában élünk, amikor nemzetközileg elismert magyar alkotásokra lehetünk büszkék, ifjú titánok mutatják meg tehetségüket.

 Sőt műfajok virágoznak fel újra: a krimirajongók örömére a magyar filmgyártás is ismét felfedezte a műfajban rejlő értékeket, miközben lenyűgöző lélektani drámák születnek a filmvásznon, valamint az elmúlt években készült dokumentumfilmek újabb és újabb arcát mutatják meg hazánknak.

Többek között Az almafa virága premier előtti vetítésére is jegyet válthatnak az érdeklődők a debreceni művészmoziba (Forrás: YouTube/NFI)

 

Szintén hagyománnyá érett a filmszüreten, hogy neves magyar alkotók vállalnak védnöki feladatokat a fesztiválban, vállalva a magyar filmek népszerűsítését.  A fesztivál idén két kiemelt vendéget köszönt: Tiszeker Dániel filmrendező és Stork Natasa színésznő a 2023-as fesztivál védnökei.

A közönség 10+1 napon keresztül válogathat a filmekből, ráadásul kedvezményes jegyáron.

Valamennyi előadás és közönségtalálkozó helyszíne az Apolló mozi Kertész Mihály-terme. A regisztrációs jegy 650 forint, a normál jegy: 1300 forint (mely érvényes a premier előtti vetítésekre), mindkettő magában foglalja az adott filmhez kapcsolódó beszélgetésen a részvételt. 

 

Borítókép: Vetítés és közönségtalálkozó a debreceni Apolló moziban (Forrás: Facebook/Apolló mozi)

 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.