Kétszáz éves nemzeti imádságunk

Különleges kezdeményezéssel tiszteleg a Himnusz keletkezésének kétszázadik évfordulója előtt a Kulturális és Innovációs Minisztérium. Az intézmény közös szavalásra hívja a magyarokat, hogy így emlékezzünk nemzeti fohászunk két évszázaddal ezelőtti megszületésére.

Munkatársunktól
2023. 01. 15. 17:05
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Idén január 22-én, a magyar kultúra napján lesz kétszáz esztendős a Himnusz. 1823-ban Szatmárcsekén ezen a napon tisztázta le Kölcsey Ferenc nemzeti imádságunk kéziratát. 
Köztudott, hogy a magyarságnak a XIX. század elejéig nem volt nemzeti himnusza. Pedig az ilyen összetartozást erősítő, identitást kifejező dalok a megelőző évszázadban már számos európai országban elterjedtek voltak. Nálunk hivatalosan a birodalom himnusza, a Gott erhalte volt az állami ünnepségeken eljátszott, elénekelt zenemű, amelyet Haydn alkotott a brit God Save the King mintájára. 
Az 1815-től Szatmárcsekén élő Kölcsey Ferenc 1823 januárjában írta meg hazafias költészetének legnagyobb remekét, a Hymnust. A költemény először 1829-ben Kisfaludy Károly Aurorájában jelent meg, a kéziraton még szereplő A magyar nép zivataros századaiból alcím nélkül, 1832-ben, Kölcsey munkáinak első kötetében már a szerző által adott alcímmel látott napvilágot.

 A romantikus alkotó a nagyszerű versével nemcsak a saját pályájának csúcsára érkezett – ahogy egyes irodalomtörténészek fogalmaznak –, hanem olyan verset alkotott, amelyben a reformkori magyarság önmagára ismert, meglátta sorsát, végigpillanthatott múltjának hősi erényein, s jövőjére bizakodva nézhetett.


A jeles évforduló a nemzeti kultúra közösségmegtartó erejére, a kulturális örökségünk megőrzésére, fenntartásának fontosságára és védelmére emlékeztet. A Kulturális és Innovációs Minisztérium ezért ezen a napon a nemzet egységére, a magyar közösség együvé tartozásának erejére, illetve arra szeretné felhívni a figyelmet, hogy az összetartozás átélése a nemzet megmaradásának záloga.
 

A magyar kultúra napján az állami megemlékezés után az Országház főlépcsőjén a 200. évfordulót szimbolizálva kétszáz gyermek – száz anyaországi és száz határon túli – szavalja majd nemzeti imádságunkat Novák Katalin köztársasági elnökkel közösen 17 órától.

Ezzel egy időben négy határon túli helyszínen: a partiumi Nagyváradon, az erdélyi Székelyudvarhelyen, a felvidéki Nagymegyeren, a délvidéki Zentán, továbbá a megemlékezéssorozat kiemelt helyszínein: Szatmárcsekén, Veszprémben, Európa kulturális fővárosában is ugyanebben az időpontban szavalják majd a Himnuszt. A határon túli és hazai helyszínekről az MTVA élő körkapcsolásban jelentkezik.
A Kulturális és Innovációs Minisztérium arra biztat mindenkit, határon túli és inneni magyar közösségeket és egyéneket, hogy átélve a nemzethez tartozás megtartó és megerősítő érzését, kapcsolódjon be a közös szavalásba.

Borítókép: Zászlófelvonás a Parlament előtt (Fotó: OrigóKoncz Márton)

 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.