Már lehet jelentkezni az idei Versünnepre

Profi és amatőr előadók mellett ez alkalommal iskolák és civil közösségek is jelentkezhetnek a 2005 óta évről évre megrendezett nagyszabású irodalmi eseményre, amely idén is az esztendő kiemelt irodalmi évfordulóihoz kapcsolódik.

Munkatársunktól
2023. 01. 10. 19:00
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A kezdeményezéshez évről évre egyre több versmondó és támogató csatlakozik, az esemény ma már igazi kulturális ünnep. A Versünnep Alapítvány 23 éve szervezi a magyar versmondás nagyszabású seregszemléjét, amelyen nemcsak hivatásos előadóművészek vehetnek részt, de minden verset szerető, nyelvünk és kultúránk mellett elkötelezett szavaló. Az alapítvány célkitűzése ugyanis nem csupán annyi, hogy segítse és pártfogolja a magyar klasszikus és kortárs irodalom alkotásainak népszerűsítését, a magyar pódiumművészetet, az unikális értékek őrzését és bemutatását, de mindezeken keresztül az is, hogy irodalmunk eleven erejét megőrizze, továbbadja.
Ennek kiváló eszköze az évről évre megrendezett Versünnep fesztivál, amely ma már nem pusztán nemes előadóművészeti versengés, hanem szellemi műhely, amely inspirációt jelenthet pedagógusoknak, médiamunkásoknak, de akár költészetünk kortárs alkotóinak is, hiszen a rendezvényen fellépő előadók sokszor olyan művekkel állnak színpadra, melyeknek különleges értékeit kevesen veszik észre, olyan alkotókat idéznek meg, akikre kevés figyelmet fordít az irodalmi emlékezet. 
Ugyancsak segíti az irodalmi életet, hogy az alapítvány minden évben az aktuális évfordulókhoz köti a kötelező témákat. 

Idén a hivatásos előadóművészek esetében a nevezett művek között Petőfi Sándor, Szendrey Júlia, Madách Imre vagy Kormos István egy-egy alkotásának is szerepelnie kell.


Az alapítvány ebben az évben Petőfi-idézetet választott mottónak. A

Reszket a bokor, mert eszembe jutottál

címmel ismét négy kategóriában írta ki az idei versenyprogramot.
Az esemény újdonsága, hogy a 2023. évi Versünnepre nemcsak amatőr és profi előadók, formációk, de iskolák és civil közösségek is jelentkezhetnek. A programsorozathoz az év folyamán bármikor kapcsolódhat bármely hazai és határon túl működő iskola vagy civil szervezet egy amatőr versmondó verseny megrendezésével.
 

A jelentkezéseket a Vers- és prózamondás, az Énekelt vers vagy versmegzenésítés, a Képző és/vagy filmművészeti alkotás, illetve a Táncművészeti alkotás kategóriákban várják. Egy nevező több kategóriában is jelentkezhet, a jelentkezési határidő pedig a hivatásos előadók esetében február 20., nem hivatásos előadóknál március 31. éjfél.


A versenyre természetesen kizárólag magyar költők művével lehet nevezni. A döntőbe jutó előadók értékes tárgyi- és pénzjutalmakban részesülnek.
A versenyfelhívás a www.versunnep.net linken érhető el.

Borítókép: Profi előadók és amatőr szavalók is jelentkezhetnek a versenyre (Fotó: versunnep.hu)


 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.