A király állította össze saját koronázásának zenei programját

Tizenkét új zenemű, köztük Andrew Lloyd Webber szerzeménye csendül fel III. Károly király májusi londoni koronázási ünnepségén – közölte a Buckingham-palota vasárnap.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2023. 02. 19. 9:15
KAMILLA királyné; III. KÁROLY
Sandringham, 2022. december 25. III. Károly brit király és felesége, Kamilla királyné érkezik a királyi család hagyományos karácsonyi templomlátogatására a kelet-angliai Norfolk megyében lévõ téli rezidencia, Sandringham kastélya közelében 2022. december 25-én. MTI/AP/Kirsty Wigglesworth Fotó: Kirsty Wigglesworth
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A brit uralkodót május 6-án, szombaton koronázzák meg a londoni Westminster-apátságban.

A London közepén, a parlamenttel szemközt emelkedő apátság több mint kilencszáz éve az angol-brit uralkodók hagyományos koronázótemploma. Itt koronázták meg 1953. június 2-án, trónra lépése után csaknem másfél évvel az akkor 27 esztendős II. Erzsébet királynőt, III. Károly néhai édesanyját is.

II. Erzsébetet életének 97., uralkodásának 71. évében, tavaly szeptember 8-án érte a halál nyári rezidenciáján, a skóciai Balmoral kastélyában.

Halálának pillanata óta elsőszülött fia, Károly korábbi trónörökös a brit uralkodó.

Az udvar vasárnapi tájékoztatása szerint a király személyesen adott megbízást a koronázási ceremóniáján felhangzó tizenkét zenemű megírására, és ő alakította ki az esemény zenei programját.

A Buckingham-palota szóvivője elmondta: az ünnepi alkalomra komponált alkotások között hat zenekari szerzemény, öt kórusmű és egy orgonadarab szerepel.

A 74 esztendős, vagyis a királlyal egyidős Lord Andrew Lloyd Webber musicalszerző – akinek művei között olyan világsikerek szerepelnek, mint a Macskák vagy Az operaház fantomja – ezúttal koronázási himnuszt alkotott.

Az udvar tájékoztatása szerint az uralkodó által a koronázás zenei műsorának megalkotásával megbízott zeneszerzők listáján Andrew Lloyd Webber mellett szerepel Sarah Class, Nigel Hess, Paul Mealor, Tarik O’Regan, Roxanna Panufnik, Shirley J. Thompson, Judith Weir, Roderick Williams és Debbie Wiseman.

Borítókép: III. Károly király és felesége, Kamilla királyné (Fotó: MTI/AP/Kirsty Wigglesworth)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.