Grandiózus összművészeti seregszemle

A 2022-ben végzett Magyar Művészeti Akadémia (MMA) művészeti ösztöndíjasok zárókiállítása és programsorozata nagyszabású összművészeti seregszemlévé nőtte ki magát: mintegy hetven kortárs művésszel és hetven ingyenes program várja az érdeklődőket a Pesti Vigadóban március 2-től egy hónapon keresztül. Az Essentia Artis című összművészeti seregszemle sajtótájékoztatójának tegnap a Centrál kávéház adott otthont.

2023. 02. 16. 10:00
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Összművészeti seregszemle

Idén először, március 2. és április 2. között rendezik meg az Essentia Artis című rendezvényt. ami nem más, mint az előző évben végzett Magyar Művészeti Akadémia művészeti ösztöndíjasok zárókiállítása és programsorozata. – Amikor az MMA Művészetelméleti és Módszertani Kutatóintézete (MMKI) megkapta a felkérést a rendezvény megszervezésére, az első dolgom az volt, hogy összehívtam azokat az ösztöndíjasokat, akik 2022-ben sikerrel zárták a hároméves ösztöndíjas időszakot – mondta Csáji László Koppány, az MMA MMKI igazgatója a tegnapi sajtóeseményen. Hozzátette, hogy a koncepción közösen kezdtek el gondolkodni, s hamar körvonalazódott az is, hogy olyan programokat szeretnének megvalósítani, ahol a művészeti ágak nem különülnek el. Ennek szellemében olyan kiállítások létrehozására vállalkoznak, amelyek összművészetik. – A másik célkitűzésünk pedig az volt, hogy a volt ösztöndíjas művészetelméleti szakemberek, művészettörténészek vegyenek részt a kiállítás kurálásában. Erre a feladatra Simon Zsolt Józsefet, Doboviczki Attilát és Iski Kocsis Tibort kértük fel – emelte ki Csáji László Koppány.

Sokszínű, gazdag programmal várja az MMA az érdeklődőket (Fotó: MMA)

 

A harminc ösztöndíjas művész alkotásait felölelő tárlattal párhuzamosan négy tematikus nap, összesen hetven művész részvételével kínál közel hetven ingyenes és izgalmas programot minden korosztálynak.

 

Négy tematikus nap

– Nagy célunk az, hogy hosszú évek távlatából egy nagyon komoly és releváns ünnepre tekintsünk vissza, amely már nemcsak Budapestet érinti, hanem országosan is szatellit rendezvényekké növekedve egy mindenki által ismert és szeretett rendezvénysorozat – hangsúlyozta Serfőző Krisztina, az Essentia Artis programigazgatója. A programokat egyébként központi gondolatokra épülő tematikus napok köré szervezi az MMA az ösztöndíjasok, akadémikusok és más felkért közreműködő vendégek szereplésével. Így a Tiszta forrásból, az Őrizni, használni, teremteni, A közösség ereje és a Kultúra és innováció című tematikus napokra várják az érdeklődőket, melyek a a Pesti Vigadó épületén belül a Sinkovits Imre Kamaraszínpadon, a Makovecz-teremben és a Díszteremben, valamint a 6. emeleti kiállítóterekben valósulnak meg. A március 9-én a Tiszta forrásból című tematikus napot rendezik meg, amely Bartók születésnapjára emlékezve, a hagyományos motívumrendszerből építkező művészek produkciókra fókuszál. Káel Norbert és Berecz Mihály zenei előadásait élvezheti a közönség, a divat szerelmesei számára pedig számos érdekes beszélgetés és divatbemutató kínálkozik.

Március 16-án a történelmi hagyatékokat kutató, azokból építkező Arday Géza, Bene Géza, Weiner-Sénnyey Tibor és Bán János kerekasztal-beszélgetés keretében folytat eszmecserét a történelmi regény szerepéről az Őrizni, használni, teremteni címet viselő tematikus nap alatt.

 

Március 22-én a fiataloké lesz a délelőtt: Várnagy Andrea négykezes zongorakoncerttel hozza közelebb a gyermekekhez a klasszikus zene világát és kiderül az is, mit üzennek a zeneszerzők, míg Navratil Andrea népzenei utazásra invitálja a legkisebbeket. A délutáni kerekasztal-beszélgetések Hamvas Béla március 23-i születésnapja jegyében telnek; többek közt szó lesz a hamvasi filozófiáról, a magány és közösség összefüggéseiről, valamint a hit erejéről. A Közösség ereje című tematikus napot pedig Bagdy Emőke pszichológiai vonatkozású gondolatai zárják.

– Fontosnak tartjuk, hogy megmutassuk a kultúra és az innováció terület összefüggéseit, hiszen a különböző művészeti műfajokban újabb és újabb médiumok jönnek létre, új lehetőségeket keresnek a művészek – harangozta be Serfőző Krisztina a március 29-i Kultúra és innováció című tematikus napot. A program során Orosz Márton művészettörténész Kepes Györgyről szóló dokumentumfilmjének premier előtti vetítése után a fényművészet kerül fókuszba. Rohmann Ditta csellóművész, Krulik Eszter hegedűművész, Molnár Ottó Szent Korona kórusa, és Kecskés D. Balázs zeneszerző zenekari fellépésével zárul a nap.

Célunk, hogy megszólítsuk az ifjúságot, a gyerekeket –

 mondta a programigazgató. Éppen ezért ifjabb korosztály közel húsz program közül is válogathat: többek közt mesemondás, filmvetítés, zenei társasjáték is várja őket a Duna-parti Tündérpalotában, emellett tizenkét alkalommal múzeumpedagógiai foglalkozásokat tart a Képező csapata, míg a Déryné Társulat négy ifjúsági előadására is lehet jelentkezni. A gyerekedukációs programokra elsősorban iskolai csoportok jelentkezését várják a szervezők.

Az Essentia Artis eseményei ingyenes látogathatók, de regisztrációhoz kötöttek. A programokra jelentkezők a tárlatot az esemény napján ingyenesen tekinthetik meg. 

Részletes információ www.essentiaartis.hu oldalon érhető el.

 

 

MMA Művészeti ösztöndíj újra 

Az Essentia Artis kiállítással és programsorozattal párhuzamosan február 13. és március 27. között ismét lehet pályázni a 2023–2026-os időszakra szóló MMA művészeti ösztöndíjprogramra. A 2018-ban indult programban az MMA minden évben száz, ötven évnél fiatalabb művésznek és művészetelméleti szakembernek nyújt három éven át havi ösztöndíjat azért, hogy a pályázatukban meghatározott művészeti vagy művészetelméleti célkitűzést megvalósíthassák. 

Nagyon fontosnak tartjuk, hogy ez nemcsak egy anyagi támogatás, hanem három év elegendő ahhoz, hogy egy közösség jöjjön létre az egyre inkább atomizálódó, individualizálódó világunkban

 – mondta Richly Gábor, az MMA főtitkára. A pályázattal kapcsolatos további információk megtalálhatók az MMA MMKI honlapján.

 

Borítókép: sajtótájékoztató a Centrál kávéházban (Fotó: Teknős Miklós)

 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.