Az Aggteleki-karszt sziklagyepének virágai

Aggtelekről biztosan a cseppkőbarlang jut eszünkbe, esetleg a Baradla-Domica-barlangrendszer. Aki viszont a felszíni világot is szemléli, túrázik, kirándul, láthatja, hogy milyen gazdag élővilága van az aggteleki karsztvidéknek. Felülete olyan, mint egy hatalmas sziklakert, de tudni kell, hogy a karsztos hegységek fokozottan ki vannak téve a környezeti hatásoknak, beleértve az ember környezetromboló tevékenységét is. Aggteleken egy több napos programsorozatra, a pozsgás növények seregszemléjére várják az érdeklődőket június 30. és július 2. között, ahol többek között előadásokkal, a Sivatag ékkövei című kiállítással és egy különleges pályázati lehetőséggel hívják fel a figyelmet a karszt növényeinek védelmére.

2023. 04. 03. 9:00
karszt
Fotó: Koltay Gábor
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hazánk első, élettelen természeti értékek védelmében létrejött nemzeti parkja az Aggteleki-karszt, amely 1995-ben került fel az UNESCO világörökségi listájára. Vegetációjának változatossága és térbeli mozaikossága a sajátos karsztos felszínnek és a szélsőséges mikroklimatikus feltételeknek is köszönhető.

A karszt növénye a pozsgás
A  karszton  pozsgás növényeket, kövirózsa- és varjúhájfajokat lehet látni. Fotó: Koltay Gábor

 

A karszt sziklagyepén pozsgás növények és kövirózsák is láthatók

 

 A napsütötte sziklagyepeken pozsgás növényeket, kövirózsa- és varjúhájfajokat látni, a meredek sziklákon mohák és zuzmók elképesztő sokszínűségére csodálkozhatunk rá. Aggtelek polgármestere, Rőczei Patrik évek óta azon fáradozik, hogy a helyi közösséget minél szorosabban összefogja, és a turistaszezonban színes programokkal fogadja az idelátogatókat. A településen élő Koltay Gábor agrármérnök és felesége egy tervet vázoltak fel neki, amely a szórakoztatáson túl értékes családi időtöltést kínál. A program kultúra, természetvédelem és ismeretterjesztés egyszerre, amely önkormányzati programként meg is valósul idén nyáron. 

 

Koltay Gábor lapunknak elmondta, mi ennek a programnak a célja. Mint mondta, sokan kísérik figyelemmel azokat a növényeket, amelyek huzamos időn keresztül képesek elviselni a vízhiányt, köztük az Aggteleki karszt területén élő pozsgásokat. Egyesek gyűjtik, mások felkeresik a botanikus kertekben, és vannak, akik eredeti élőhelyükön kutatják fel ezeket a növényeket. A természetvédelem egyre szigorúbb törvényekkel próbálja megakadályozni, hogy e veszélyeztetett, a kihalás szélére sodródott, ritka fajok az oktalan, mohó gyűjtőszenvedély áldozatai legyenek. A rendezvény elsődleges célja az agrármérnök elmondása szerint az, hogy tájékoztassa az érdeklődőket erről a témakörről, és előadások segítségével útbaigazítást adjon. A június végi rendezvényen, a kaktusz- és pozsgáskiállításon közvetlen közelről csodálhatják meg amatőr gyűjtemények legszebb példányait a látogatók. A párhuzamosan megrendezett vásár segítségével pedig bővíthetik a gyűjteményüket az érdeklődők. Kiírtak egy pályázatot, amelyre olyan képzőművészeti alkotásokat várnak június elsejéig, amelyek ihletői a sivatagokban, vízhiányos területeken élő növények. A pályaművek a fotóművészet kivételével bármelyik művészeti ágban készülhetnek. A beküldött alkotásokat szakértő zsűri bírálja el, amelynek elnöke Borbély László festőművész. A tárlat látogatói is részt vehetnek a zsűrizésben, szavazataik alapján közönségdíjast is hirdetnek.

Borítókép: Színes programokkal várják a látogatókat Aggteleken (Fotó: Koltay Gábor)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.