Meghalt a krimiírónő, akiről Oscar-díjas film készült, és börtönben is volt

Elhunyt Anne Perry brit származású krimiíró, akit kamasz korában börtönbe zártak barátnője anyjának megöléséért, s történetéből Oscar-díjas film is készült.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2023. 04. 13. 11:58
Anne Perry
Portrait de Anne Perry ecrivain britannique ©Effigie/Leemage (Photo by leemage / Leemage via AFP) Fotó: Europress/AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A detektívregényeiről ismert írónő 84 éves korában hétfőn hunyt el lakóhelyén, Los Angelesben – közölte szerdán az irodalmi ügynöke.

Élete alapján készült Peter Jackson Mennyei teremtmények című filmje.

Kiadójának méltatása szerint Anne Perry lojális, szerető barát volt, aki életét annak szentelte, hogy felhívja a figyelmét a társadalmi igazságtalanságokra. Számos olvasóját megérintette az az empátia, amellyel a lehetetlen helyzetbe, életük nehéz szakaszába került embereket támogatta – írták.

Perryt – eredeti nevén Juliet Hulmet – 15 éves korában, 1954-ben ítélték el gyilkosságért barátnőjével, Pauline Parkerrel együtt. 

A két lány Új-Zéland leghírhedtebb gyilkosa lett, miután téglával agyonverték Parker anyját Christchurchben.

Mivel mindketten kiskorúak voltak, nem ítélhették őket halálra, hanem börtönbe kerültek. Ötéves börtönbüntetés után Hulmet szabadon bocsátották, és ő nevet változtatva visszatért Nagy-Britanniába, ahol írói pályára lépett. A két lány története nyomán Peter Jackson forgatott 1994-ben pszichológiai drámát, amelyben Kate Winslet és Melanie Lynskey játszotta a főszerepet. A filmet forgatókönyvéért ismerték el Oscar-díjjal.

Perry első regénye, a The Cater Street Hangman 1979-ben jelent meg. Főhőse, a viktoriánus rendőr, Thomas Pitt és felesége, Charlotte egy sor további krimijében szerepelt. Egy másik krimisorozatának a magándetektív William Monk volt a főszereplője. Regényei gyakran kerültek fel a New York Times bestsellerlistájára.

Perry 1938-ban Londonban született, ahonnan nyolcévesen került először a Bahamákra, majd később Új-Zélandra.

Borítókép: Anne Perry (Fotó: Europress/AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.