Bátor , Ákos 2024. február 27.
logo

Mától látogatható a Cseh Tamás-emlékkiállítás

Magyar Nemzet
Forrás: Kultúra.hu
2023.04.25. 08:45 2023.04.25. 10:09
Mától látogatható a Cseh Tamás-emlékkiállítás

A Helyzetjelentések című tárlat a nyolcvan éve született Cseh Tamásra emlékezik. A Petőfi Irodalmi Múzeumban megtekinthető kiállítás tárgyszerűen vezeti végig a látogatót a dalszerző munkásságán.

– Egy hagyatékból akkor lesz örökség, ha kiállítást kap egy múzeumban – emlékeztetett a tárlat hétfő esti megnyitóján a Petőfi Irodalmi Múzeum (PIM) főigazgatója. Demeter Szilárd kiemelte: az emlékkiállítás különlegessége, hogy társkurátorai, Cseh Bori és Csengey Balázs Cseh Tamás, illetve a dalszerző-énekes egyik alkotótársa, Csengey Dénes költő, író gyermekei, akik ritka alázattal és odafigyeléssel fordultak szüleik életműve felé.

Cseh Tamás-emlékkiállítás
A Cseh Tamás-emlékkiállítás egy részlete. Fotó: MTI/Kovács Tamás

Bérczes László rendező, a Cseh Tamás-beszélgetőkönyv szerzője az eseményen hangsúlyozta, hogy Cseh Tamás életművének kulcsfogalma a szabadság.

Hozzátette: a PIM kiállítása nem elégszik meg nagy szavakkal, ehelyett tárgyszerűen végigvezeti a látogatót a dalszerző munkásságán.

A kurátorok „fantasztikus kincseket” találtak: olyan írásokat, rajzokat, fotókat és tárgyakat, amelyeknek múltja van – hívta fel a figyelmet Bérczes László többek között Cseh Tamás lengyel autóstoppos igazolványára, Baksa-Soós Jánostól kapott gitárjára, íróasztalán őrzött személyes tárgyaira, valamint a fotókon elkapott számtalan személyes pillanatra.

Csengey Balázs a tárlat címéről elmondta, hogy a hetvenes években Cseh Tamás és Bereményi Géza is gyakran helyzetjelentésekként hivatkoztak közös dalaikra.

A kiállítás célja, hogy bemutassa, hogyan jött elő a rajztanárként indult Cseh Tamás életében a dal műfaja, hogy kik „lökdösték” a színpad felé már Bereményi Gézával való találkozása előtt, és hogy miként bontakozott ki az életmű.

– Mindehhez a kiindulási alap Cseh Tamás hagyatéka volt – mondta Csengey Balázs, hozzátéve: a dalszerzőről szóló kiállításban természetesen multimédiás egységekből sincs hiány.

A Petőfi Irodalmi Múzeum Cseh Tamás-emlékkiállítása 2024. január 28-ig látogatható.

Cseh Tamás, az indián

Az indián tud valami nagyon fontosat: amerikai bárki lehet, de indiánnak születni kell. Demeter Szilárd a „Helyzetjelentések – Cseh Tamás 80” című kiállítás megnyitóján mondott beszédet.

Borítókép: A Cseh Tamás-emlékkiállítás egy részlete (Fotó: MTI/Kovács Tamás)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.