Nem osztják ki a Libri irodalmi díjakat, az írók furcsállják

A Libri március 30-án közölte, hogy idén gazdasági megfontolások miatt nem osztják ki a Libri irodalmi díjakat, ami ugyan nem jelenti a Libri irodalmi díj és a Libri irodalmi közönségdíj végleges eltörlését, de mint írják, a jövőben megújult formákban kívánják népszerűsíteni az irodalmat. Az Index cikke szerint a díj megszüntetése nagy értetlenkedést váltott ki az írók körében.

Magyar Nemzet
2023. 04. 07. 13:45
null
Fotó: EGYED PETER
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Libri-Bookline Zrt. közleménye szerint gazdasági megfontolások miatt idén nem adják át a Libri irodalmi díjat és a Libri irodalmi közönségdíjat, de mivel továbbra is elkötelezettek a magyar szerzők és műveik iránt, a jövőben megújult formákban népszerűsítik a kortárs irodalmat, valamint más műfajokra, témákra is felhívják a figyelmet, új csatornákon és kezdeményezésekkel.

 

Mint kifejtették, gazdasági erőforrásaikat olyan olvasásnépszerűsítő programokra összpontosítják, amelyek közelebb hozzák az olvasást a szélesebb közönséghez. Ennek részeként tavasszal a Libri felületein interaktív olvasásnépszerűsítő kampány indul, amely a rendszeres olvasásra buzdítja majd a közönséget – idézi a Libri közleményét a Litera.

 

A Libri irodalmi díjat és a hozzá kapcsolódó Libri irodalmi közönségdíjat 2016-ban alapították a cég olvasásnépszerűsítő programjának részeként azzal a deklarált céllal, hogy évről évre felhívják a figyelmet az olvasás fontosságára és a kortárs magyar irodalom legjobbjaira. Mindkét díjat az előző év legjobb hazai szépirodalmi könyveinek szánták, a Libri irodalmi díjat elnyerte már többek között Bereményi Géza, Krasznahorkai László, Láng Zsolt és Jászberényi Sándor is, a közönségdíjat pedig például Bödőcs Tibor, Grecsó Krisztián és Krusovszky Dénes.

 

 

A Libri honlapja szerint a Libri irodalmi díj tíz döntősét minden évben egy több mint száz fős szakmai bizottság összesített szavazatai alapján választották ki, ezekből egy ötfős zsűri (Bálint András, Beck Zoltán, Fullajtár Andrea, Károlyi Csaba és Szilágyi Zsófia) döntött a díjnyertesről, a közönség pedig a tíz döntős egyikét szavazhatta meg közönségdíjasnak.

 

Az Index cikke szerint az írótársadalomban nagy port kavart a díj megszüntetése. Három korábbi díjnyertes írót kérdeztek meg erről: Krusovszky Dénes bevallása szerint meglepődött, szerinte nem gazdasági megfontolások állhatnak a döntés mögött, mivel, mint mondja, a Libri továbbra is nyereséges, és bevételük mellett eltörpül a díj költsége. Hogy szerinte miért szűnik meg a díj, arról nem beszélt, viszont nagyon szomorúnak tartja a helyzetet.

Úgy látja, a legnagyobb presztízsű és legnépszerűbb magyar irodalmi díj szűnt meg, mivel szerinte az állami díjak – amilyen a József Attila- és a Kossuth-díj – mára leértékelődtek, a Libri irodalmi díjak pedig a Libri számára is hatékony és gazdaságos reklámfelületet jelentettek. Úgy fogalmazott, a díjjal és az azzal járó pénzjutalommal a jó könyvekből élő cég a hasznuk töredékéből megjutalmazta a legjobb kötetek íróit, most viszont azokon próbálnak spórolni, akikből élnek - már ha spórolás ez egyáltalán.

Az Index megkérdezte Grecsó Krisztiánt is, aki lényegében egyetértett Krusovszky Dénessel abban, hogy „nem jön ki a matek”, azaz költséghatékonyság szempontjából rossz lépés a díj megszüntetése. Mindketten beszéltek arról is, hogy az Aegon-díj 2021-es megszűnése után ismét egy nagy presztízsű irodalmi magándíj tűnik el, és hogy „egyetlen magándíj sem lett még nagykorú” a hazai irodalom területén.

Kisebb irodalmi magándíjakból az elmúlt években több mint egytucatot számolhattunk össze, a Népszava 2019-es gyűjtése említi például az alábbiakat: Margó-díj, Hazai Attila Irodalmi-díj, Füst Milán-díj, Békés Pál-díj, Dunajcsik Mátyás Lehetőség, Horváth Péter irodalmi ösztöndíj, JAKkendő-díj, Merítés-díj, Petri György-díj, Szépíró-díj, Sziveri János-díj, Üveggolyó-díj, Városmajor 48 életműdíj. E díjak nagy részét még mindig átadják.

Láng Zsolt író optimistábban fogalmazott az Indexnek: szerinte is nagyon jó díj szűnik meg, amivel sokat veszít a közönség és ezzel az írótársadalom is, viszont mivel a Libri szerint az elismerés csak ideiglenesen szünetel, ő abban bízik, hogy egyszer még újraindulhat, akár még jobb formában.
 

Borítókép: Pillanatkép a 2016-os díjátadóról (Fotó: libri.hu)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.