Esőember: Dan Gordon drámája a színházi olimpia programjában

A debreceni Csokonai Nemzeti Színház a 10. színházi olimpia részeként szervezi meg idén az Országos Színházi Találkozót. A fesztiválon láthatja a nagyérdemű Dan Gordon jól ismert, Esőember című történetét június 8-án a Csokonai Fórumban.

Magyar Nemzet
Forrás: Szinhaz.org2023. 05. 27. 10:00
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Debrecen vendégül látja a magyarországi nemzeti és kiemelt státusú színházakat, akik maguk jelölték a saját küldetésüket, művészi hitvallásukat leginkább reprezentáló előadást. A színházi szemle célja, hogy a párbeszéd és a művészi tevékenység iránti tisztelet jegyében képet alkossunk arról, hogy milyen társulati küldetés, célok és igények mentén folyik a művészeti munka színházainkban. A Veszprémi Petőfi Színház választása az Esőemberre esett.

Az Esőembert 2019-ben mutatták be a veszprémi színházban (Fotó: Színház.org)

A szeretetnek végtelen számú különböző formája létezik, és egyik sem mentes a nehézségektől. Az Esőember tulajdonképpen két ember személyes története, amely azonban szorosan összefonódik egymással, miután apjuk halála után, a végrendelet kapcsán kiderül, hogy testvérek. Charlie Babbit, a vagány aranyifjú teljesen ledöbben, amikor megtudja, hogy van egy autista, Savant-szindrómás bátyja, Raymond, aki egy intézetben él és bizony a mesés örökség jelentős része, mintegy hárommillió dollár őt illeti meg. Charlie ördögi tervet eszel ki, Raymond gyámjaként akarja megszerezni az örökség bátyját illető részét mondván, neki, mivel beteg, úgy sincs rá szüksége. Raymondnak a betegsége miatt különös szokásai és tulajdonságai vannak: kívülről tudja Shakespeare összes művét, fél a repüléstől, este 11-kor mindig le kell feküdnie és zseniális fejszámoló. Közös útjuk során Charlie gyakran összetűzésbe keveredik Raymonddal, mert nagyon nehéz neki elviselni Raymond valóban nem mindennapi szokásait. Ám a hosszú, különleges utazás során a furcsa, magába zárt lélek megnyitja öccse kérges szívét.

Az előadás rendezője Anger Zsolt Jászai Mari-díjas színész.Csaknem hetven színházi szerep, negyven játék- és tévéfilm, húsz színházi rendezés, és még annál is több szinkronmunka köthető nevéhez. Dan Gordon Esőember című drámáját 2019-ben állította színpadra a Veszprémi Petőfi Színházban.

Az azonos című filmdrámát 1988-ban mutatták be Tom Cruise és Dustin Hoffman főszereplésével, így sokaknak ismerős lehet a négy Oscar-díjat nyert film. Anger Zsolt a színpadi adaptáció elkészülte után egy évvel, 2010-ben már megrendezte a drámát Budapesten, a veszprémi előadás azonban gyökeresen eltér a színházi alkotó korábbi munkájától. 

A rendező elmondta, hogy már az első találkozás alkalmával egyértelmű volt számára, hogy inspiráló csapattal kezdheti el a próbákat. Anger Zsolt szerint a sok humorral és helyzetkomikummal építkező mű alapján a nézők nem csupán egy autista fiatalember történet ismerhetik meg, hanem egy szórakoztató és egyben elgondolkodtató előadást is láthatnak. Raymond Babbitt szerepében a Jászai Mari-díjas Oberfrank Pált láthatja majd a közönség, öccsét, Charlie Babbittot pedig Szalay Bence formálja meg.

A debreceni Csokonai Fórum színpadára június 8-án érkezik a veszprémi színház Esőember című produkciója.


Programok, rekordok, riportok a Kultúrnemzet színházi olimpiai gyűjtőoldalán! Kattintson IDE
 

Borítókép: Jelenetfotó az Esőember című előadásból (Fotó: Színház.org.)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.