Ismert és ismeretlen művek is hallhatók lesznek

A régizene kedvelői számára kihagyhatatlan esemény kiváló alkalom arra, hogy az érdeklődők élményszerű ízelítőt kapjanak a XVII. és XVIII. században született magyar, illetve magyar vonatkozású egyházzene gazdag repertoárjából. Az idei fesztivál koncertjein a legkiválóbb magyar kórusok, és korhű vagy akár modern hangszereken játszó zenekarok szólaltatják meg a nagyszerű műveket. 

Magyar Nemzet
2023. 05. 28. 11:41
null
Fotó: Sara_TIMAR&Mate_FUCHS
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Egyházzenei Fesztivál hazai előadókat vonultat fel: közreműködői között szerepelnek az intézmény rezidens együttesei – a Vashegyi György művészeti vezetése alatt működő Purcell Kórus és Orfeo Zenekar a nyitókoncerten Gál József fiatal karmester irányításával lép színpadra –, a Nemzeti Énekkar és a Budapesti Vonósok Somos Csaba vezetésével, a Nemzeti Filharmonikus Zenekar új főzeneigazgatójuk, Vashegyi György kezei alatt, de Budapesten vendégeskedik majd a Debreceni Kodály Kórus és a Capella Savaria is Kocsis-Holper Zoltán vezetésével. 
Igazi kuriózumnak ígérkezik a fesztivál záróhangversenye, melyen Gregor Joseph Werner a XVIII. század óta előadatlan művei csendülnek fel az Országos Széchényi Könyvtár Esterházy-gyűjteményéből, a Vashegyi György vezette Purcell Kórus és Orfeo Zenekar előadásában. A koncertet ismertető beszélgetés előzi majd meg, beavatva a közönséget a kutatási, előkészítő folyamatok rejtelmeibe, ami által maguk is felfedezés részeseivé válhatnak. Erre a koncertre a belépés ingyenes, de regisztrációhoz kötött.

A Vashegyi György művészeti vezetése alatt működő Purcell Kórus  Fotó: Raffay Zsofia


A kiváló együtteseket a hazai régizenei élet jól ismert szólistái egészítik ki: a fesztivál vendége lesz Kovács Ágnes, Kovács Csilla, Kovalik Erika, Szutrély Katalin, Tillai Csilla, Zemlényi Eszter, Balogh Eszter, Láng Dorottya, Thurnay Viola, Bárány Péter, Csapó József, Komáromi Márton, Mészáros Péter, Borka Ákos, Cserményi Zsombor, Kósa Lőrinc, Melkovics Zoltán és Najbauer Lóránt.
 

A szünet nélküli, este 8 órakor kezdődő (kivétel: június 11., vasárnap, 20:30) koncertek műsorán szerepelnek Marc-Antoine Charpentier, Georg Christoph Strattner, Joseph és Michael Haydn, Istvánffy Benedek és Gregor Joseph Werner ismert és kevésbé ismert, illetve Werner esetében teljesen ismeretlen művei.


A Budapesten adott műsorok nagy részét országszerte is meghallgathatja a régizene iránt érdeklődő közönség, hiszen a tervek szerint Kengyelen, Tihanyban, Makón és Szegeden is bemutatozik majd a Haydneum Egyházzenei Fesztiválja.

További információ: www.haydneum.com

Borítókép: A tavalyi fesztivál egy pillanata (Fotó: Tímár Sára) 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.