időjárás 19°C Cintia , Norbert 2023. június 6.
logo

Meghalt Szegedi Erika, legendás színésznőjét gyászolja a Vígszínház

Magyar Nemzet
2023.05.26. 22:11 2023.05.26. 22:24
Meghalt Szegedi Erika, legendás színésznőjét gyászolja a Vígszínház

Meghalt Szegedi Erika pénteken hajnalban életének 82. évében. A színésznő csaknem 50 éven át volt a Vígszínház tagja – tudatta mély megrendüléssel a színház társulata hivatalos közösségi oldalán

Balerinának készült, de később a Színművészeti Főiskolán tanult Pártos Géza osztályában, majd egy évadra a kecskeméti Katona József Színházhoz szerződött – idézi fel közleményében a Vígszínház. Várkonyi Zoltán hívta a Vígszínházhoz, ahol elsőként Dürrenmatt Fizikusok című tragikomédiájában a fiatal ápolónő szerepe várt rá. A Vígben töltött évtizedek alatt több mint 70 szerepben állt színpadra. Felejthetetlen alakításai közé tartozik Adél Az üvegcipőben, Kata A makrancos hölgyben, Abigail A salemi boszorkányokban, Anna a Platonovban és Roxane a Cyranoban.

Munkásságát számtalan szakmai díjjal és állami kitüntetéssel ismerték el.

Királynői alkata, csodálatos hangja, elsöprő energiája nagy drámai szerepekre predesztinálta, de felejthetetlen alakításokat nyújtott vígjátéki szerepekben is.

„Szerepről szerepre formálódva és fejlődve bizonyította be Szegedi Erika, hogy különleges lelki hőszabályozóval rendelkezik, amellyel a szenvedély és az érzékiség forróságától, egy belső permanens izzáson át a gúny vagy a gonoszság metsző hidegéig széles skálán képes megjeleníteni a legváltozatosabb nőalakokat. Vérbő, szépasszonyt, szenvedély lázában emésztődő klasszikus figurát, gyermekien naiv butuska személyt, veszedelmesen ravasz perszónát, s ki tudná felsorolni még, hányféle karaktert, sorsot, életet” 

– írta Szegedi Erikáról egy kritikusa 1977-ben, pedig akkor még csak pályájának elején járt, de ez a jellemzés mindvégig igaz maradt rá. 

Utolsó vígszínházi szerepében, a 2012-ben bemutatott Monokliban is múlhatatlan derűvel sziporkázott, hol kisgyermekként, hol pedig fölényes, rafinált asszonyságként komédiázott – írják.

Borítókép: Szegedi Erika (Fotó: Facebook/Vígszínház)

 

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.