Nagyszabású koncerttel emlékeznek Székesfehérvár szeretett karnagyára

A hazai zenei élet mai nagyjai azonnal és örömmel igent mondtak a felkérésre – a város főterén tisztelegnek Horányi Ottilia emléke előtt.

Magyar Nemzet
2023. 05. 05. 9:20
null
Fotó: Szentes M.Zsuzsa
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A székesfehérvári Primavera Kórus méltó hangversenyt szervez a fehérvári zenei életnek félévszázadon át meghatározó alakja, a tavaly elhunyt alapító karnagyuk emlékére. A koncerten közreműködnek Horányi Ottilia művész pályatársai, barátai, tanítványai és kórusa – tudatta a Primavera Kórus. 

Hozzátették: a műsor azon értékek mentén jött létre, amiket a rangos vendégek és maga Horányi Ottilia is képviselnek életükkel, művészetükkel, szellemiségükkel. 

Közleményükben úgy fogalmaztak: nagy megtiszteltetés volt a kórus számára, hogy a hazai zenei élet mai nagyjai azonnal és örömmel igent mondtak a felkérésre, ugyanígy az Alba Regia Szimfonikus Zenekar (ARSO) is. A műsor összeállítása egyeztetve a közreműködő művészekkel Dobszay Péternek, a zenekar Junior Prima díjas karmesterének köszönhető – írták. 

 

Mivel Horányi Ottilia egész munkásságával az ifjúság minőségi zenei nevelését szolgálta, a kórus felkérte Dobri Dániel ifjú zeneszerzőt, az ARSO kortárs zenei művészeti vezetőjét egy zenemű megalkotására, az ő emlékére – ismertette a székesfehérvári Primavera Kórus, egyben a koncertmenüt is megosztották a nagyközönséggel

A koncert 2023. május 13-án szombaton 19 órakor kezdődik, a helyszín: a székesfehérvári Szent István bazilika, a II. János Pál pápa téren.

Szólisták: 

ELLA ISTVÁN Liszt Ferenc-díjas orgonaművész, karmester
BOROSS CSILLA szoprán énekművész, operaénekes
CSAPÓ JÓZSEF tenor és kontratenor énekművész
GÁBOR GÉZA Artisjus-díjas basszus énekművész, operaénekes
GABRIELI-KISS JÓZSEF tenor énekművész, karnagy
HORVÁTH-KISRÓMAY ÁHIM hegedűművész
KISRÓMAY ANDREA zongora
DR. LAKATOS JÁNOS gordonkaművész
ALBA REGIA SZIMFONIKUS ZENEKAR
PRIMAVERA KÓRUS (karnagy: Szarka Andrea)
ALBA REGIA VEGYESKAR (karnagy: Kneifel Imre)

Vezényelnek:

ZÁBORSZKY KÁLMÁN Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas karmester, gordonkaművész
DOBSZAY PÉTER Junior Prima díjas karmester

Műsorvezető: BÖRCSÖK OLIVÉR színművész

Műsor: Stradella, J. S. Bach, Händel, Mendelssohn-Bartholdy és Verdi művei, valamint Dobri Dániel: Lux aeterna – Horányi Ottilia emlékére című művének ősbemutatója

A rendezvény védnökei:

SPÁNYI ANTAL megyéspüspök és LEHRNER ZSOLT, Székesfehérvár MJV alpolgármestere

A belépés díjtalan. A koncerten adományokat gyűjtenek a Székesfehérvári Hermann László Zeneművészeti Szakgimnázium és Alapfokú Művészeti Iskola régi értékes zongoráinak felújítására.

Támogatók: Székesfehérvári Egyházmegye, Székesfehérvár MJV Önkormányzata, Alba Regia Szimfonikus Zenekar, Magyar Művészeti Akadémia, NEA Bethlen Gábor Alapkezelő

Borítókép: Horányi Ottilia. (Forrás: Primavera Kórus)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.