Székelyföldi körutazáson járt Kásler Miklós

Az Első kézből című videósorozat új adásában a Magyarságkutató Intézet főigazgatója beszámolt arról, hogy találkozott székelyföldi polgármesterekkel, többek között megfordult Korondon, Székelyudvarhelyen és a Békás-szorosnál is. Kásler Miklós előadást tartott Szent László király történelmi jelentőségéről, a program zárásaként pedig küldöttségével részt vett a Kárpát-medence Lovasai Fesztiválon, ahol megtekintették a Nemzeti Lovas Színház Szent László, a lovagkirály című előadását.

Magyar Nemzet
2023. 05. 25. 17:53
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A magyar nemzet egy egész, amely a leányországokban élő magyarsággal együtt teljes – mondta Kásler Miklós, a Magyarságkutató Intézet főigazgatója erdélyi látogatásáról hazatérve, idézi tőle az intézet honlapja. Mint mondta, fontosnak tartja minden magyar nemzeti kisebbség támogatását az anyaország részéről: Ha nincs Erdély, amit az Árpád-korban, majd a török korban a legtöbb támadás ért, a legtöbbet vérzett, ha nincs az erdélyi fejedelemség, akkor nem marad meg a magyar állam, a magyar alkotmány, a magyar viselkedés, a kultúra és világszemlélet, illetve a magyar katonai hagyományok sem. De hasonlókat mondhatnék Kárpátaljáról, Felvidékről, Délvidékről is.

Kásler Miklós az Első kézből adásában (Forrás: Vimeo)

A témáról székely polgármesterekkel beszélgetett a főigazgató:

Székelyföld folyamatosan és határozottan fejlődik. Azt tapasztalom, hogy optimisták a jelenük és a jövőjük tekintetében. A polgármesterekkel is az erdélyi változásokról beszéltünk, a népesedés helyzetéről, az identitás megőrzésének lehetőségéről, valamint a kormánytámogatásokról, például Székelyudvarhelyen. Minden polgármesteri beszélgetésnél szóba került az is, hogy a Magyarságkutató Intézet hogyan tud hozzájárulni az ő lelki, szellemi jólétükhöz. 

Szent Lászlóról tartott előadásában arról beszélt, hogy nagy királyunk legendás alakja nyolcszáz év távlatából is élénken él a székelyek emlékezetében.  

Szent László szellemisége felismerhető a hitükben, az egymáshoz való viszonyukban, ahogyan egymást segítik. Tehát hála Istennek, a magyar történelem ott sokkal inkább él, mint itthon. A székelyek azért értették jobban a Szent László-előadást, mert köztük él. A mondák jelentősége és minden, ami általában a magyarságtudattal összefügg, ott lényegesen határozottabb és markánsabb

 – mondta a főigazgató.  

Borítókép: Kásler Miklós az Első kézből adásában (Forrás: Vimeo)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.