Szinetár Miklós: Mint egy nagyon jó európai darab

Először találkozott mexikói előadással Szinetár Miklós Kossuth-díjas színházi, opera-, televíziós és filmrendező, forgatókönyvíró, az Operaház címzetes főigazgatója, aki a világ számos országában rendezett. Mint mondta, a 10. színházi olimpián eddig az Észak- Amerikából érkező darab ragadta meg leginkább. A nagyszabású nemzetközi színházi találkozót sokoldalú, értékes kezdeményezésnek tartja, júniusban több előadásra készül elmenni.

Szilléry Éva
2023. 05. 30. 18:57
Szinetár Miklós a Színházi Olimpiáról
Forrás: Magyar Nemzet
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Legjobban a Mexikói Nemzeti Színház előadása tetszett Emiliano Zapata asszonyai címmel, három nagyszerű színésznő adta elő, nagyon megragadott, ahogyan emberi sorsról, változásokról és az életről beszélt – mondta Szinetár Miklós, akit a 10. színházi olimpián eddig látott előadásokról kérdeztük. A Kossuth-díjas művész először találkozott mexikói színházzal, azt mondta, számára olyan volt, mint egy európai darab.

Szinetár Miklós a mexikói darabról
Szinetár Miklós sokszínű és értékes fesztiválnak tartja a színházi olimpiát Fotó: Nagy Attila

Mintha egy nagyon jó európai darabot láttam volna, önmagában volt nagyon értékes és megragadó, nem pedig a nemzeti jellege miatt.

A pekingi Faust tragédiája (Pekingi Központi Dráma Akadémia előadása) szintén meglepően európai darabként hatott. 
A világszínház nagy mestereinek kiemelkedő alakja, Silviu Purcarete A megesett hercegnő története című előadásáról szólva elmondta: 
– Élveztem Purcarete előadását is, ami egy általa megálmodott kabuki előadás volt. Purcaretet nem szeretem, amikor Csehovval erőszakoskodik, de nagyon szeretem, amikor ő maga talál ki valamit, akkor nagyszerű. Egyszerűen zseniális volt az Erkel Műhelyházban bemutatott előadása.  

Szinetár Miklós beszélt Emiliano Zapata asszonyairól
Szinetár Miklós: Három nagyszerű színésznő  játéka Fotó: Színház.org

Szinetár Miklós szerint nagyon értékes és érdekes sorozatot hozott el a 10. színházi olimpia, eddig négy előadáson volt, és a jövő hónapban is további darabokra tervez elmenni.

Borítókép: Szinetár Miklós (Fotó: Ripost/Bánkúti Sándor)

Programok, rekordok, riportok a Kultúrnemzet színházi olimpiai gyűjtőoldalán! Kattintson IDE

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.