A zsűritagok vallanak a Magyar Mozgóképfesztiválról

A múlt héten megrendezett Magyar Mozgóképfesztivál két zsűritagja, Dobó Kata színésznő, rendező és Vecsernyés János operatőr, filmrendező mesél többek között tapasztalatairól és a magyar filmgyártás erősségéről a Svenk mai adásában.

Magyar Nemzet
2023. 06. 17. 19:30
Magyar Mozgóképfesztivál
Forrás: Magyar Mozgóképfesztivál
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Dobó Kata hálás feladatként élte meg, hogy a Magyar Mozgóképfesztivál zsűrijében ülhetett idén, mert nagyon sok filmet megnézhetett, így rálátása lett arra, hogy hol is tart jelenleg a magyarországi filmes szakma.

Magyar Mozgóképfesztivál
A Magyar Mozgóképfesztivál megnyitója Veszprémben. Fotó: MTI/Vasvári Tamás

A színésznő, rendező azt is elmondta, hogy nem tudja különválasztani, hogy színésznőként, rendezőként vagy nézőként néz egy filmet.

Mivel a Magyar Mozgóképfesztivál egy szakmai fórum, természetesen szakmaibbnak kell lennie a megítélésnek. De hatással kell lennie rám az adott alkotásnak, hogy valami felé elmozdítson, elgondolkodtasson

– tette hozzá.

Dobó Kata szerint az a jó film, amiből egy másodpercre sem tudunk kiszakadni, hiszen fogva tart zsigerileg is, s nem akarunk nem részesei lenni. Jobb esetben nem is akarjuk, hogy vége legyen.

Vecsernyés János operatőr, filmrendező arról beszélt, hogy a zsűritagokkal együtt rengeteg filmet megnéztek már a Magyar Mozgóképfesztivál előtt. Kétszer-háromszor ültek le a zsűri többi tagjával és az elnökkel egyeztetni a filmekről. A beszélgetések vége pedig mindig konszenzus lett.

Nem álltak egymástól nagyon messze az álláspontok. Meghallgattuk egymás érveit, s aztán mindenki úgy szavazott, ahogy gondolta, a saját szakmai lelkiismerete szerint

– mondta.

Vecsernyés János kifejtette, hogy nem szabad versenybe szállnunk azokkal a hatalmas költségvetésű filmekkel, amelyeket a hollywoodi filmstúdiók készítenek. A történetmeséléssel tudunk versenybe szállni.

Azt látom, hogy óriási a kereslet a jó forgatókönyvek iránt, s ebben lehetnénk versenyképesek. Meggyőződésem, hogy erősíteni kell a forgatókönyvíró szakmát idehaza, mert ez az alapfeltétele a jó filmnek 

– mutatott rá.

Vecsernyés János úgy véli, hogy a saját történeteink elmesélésében lehetünk erősek.

Azt is érzékelem, hogy azok a filmek, amelyek rólunk, nekünk szólnak ma, eleve nagyobb nézettségre számíthatnak a magyar filmek között. Hiszen az emberek szívesen mennek be a moziba, ha saját magukat látják

– foglalta össze.

Akik a díjakról döntöttek

A Magyar Mozgóképfesztivál zsűrijének elnöke idén Koltai Lajos érdemes művész, a Nemzet Művésze díjjal kitüntetett, Kossuth-díjas rendező, operatőr volt. A zsűri munkájában részt vett Vecsernyés János Balázs Béla-díjas filmrendező, operatőr, Dobó Kata színésznő, rendező, Pesti Ákos producer, filmgyártási szakember és Bakos Katalin televíziós szakember.

A Svenk adását ma este 22.50-kor tekinthetik meg a Hír TV-ben.

Borítókép: A Magyar Mozgóképfesztivál idei zsűrije (Forrás: Magyar Mozgóképfesztivál)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.