Pál Emőke: „Nem akartam még jobban feltépni a sebeit”

– Érzelmileg volt nagyon nehéz a szerep, az elején a stresszkezelésem is csődöt mondott – mesélte Pál Emőke színésznő, aki tegnap vette át a legjobb színésznőnek járó Mozgókép Díjat Veszprémben. A kolozsvári színésznő Erőss Zsolt özvegyét alakítja a Magasságok és mélységek című egész estés filmben, Csoma Sándor szintén fesztiváldíjas rendező munkájában. A Magyar Mozgókép Fesztivál zárórendezvénye után beszélgettünk pár percet a színésznővel. A legjobb színésznőnek járó díjat a zsűri idén megosztva Román Katalinnak, a Hat hét című filmben és Pál Emőkének a Magasságok és mélységek című alkotásban nyújtott alakításáért ítélte oda.

Szilléry Éva
2023. 06. 11. 12:00
Pál Emőke
Fotó: Fűrész Zsolt
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Tudja, hogy itt a fél közönség önnek drukkolt?

– Azt tudom, hogy a barátom és a családom igen, és azt is, hogy sokan, de jó hallani, köszönöm.

Pál Emőke
Pál Emőke Erőss Zsolt özvegyének érzékeny alakításáért kapta meg a díjat. Fotó: Fűrész Zsolt 

– Mi volt Erőss Zsolt felesége, Sterczer Hilda történetének színészi megformálásában a legnehezebb?

– Az a rengeteg fájdalom, amit meg kellett teremtenem úgymond magamban ahhoz, hogy hiteles legyen a játékom. Nem volt könnyű, mert valahogy úgy gondoltuk ki a szereplőnket, mint aki mindezt visszafojtja. Valahogy szabadulnom kellett ezektől az érzelmektől. Érzelmileg nehéz volt, másrészt 

a stresszkezelésem az első pár napban csődöt mondott, akkor elég nehéz volt megnyugtatni magam.

– Hogyan jelentkezett ez?

– Például volt egy jelenet, amiben aludnom kellett, és álmomban megékezik Erőss Zsolt (Trill Zsolt), a férjem. Nem tudtam a szemhéjamat megnyugtatni, annyira izgultam. Álomfázisban pont ezt csinálja a szem, ezért jól jött ki, de nálam ezt a kimerültség okozta. 

Állandóan felkészületlennek éreztem magam, holott nagyon sokat készültem.

Meg nincs az az egy hónapos munkafolyamat, mint a színházban, hogy úgymond belakod a testét a szereplőnek. A forgatást elmélyült intellektuális felkészülés előzte meg. Utánaolvastam Hildáék meg a hegymászók történetének, motivációinak. A gyerekekkel való munka és a napi tizenkét órás felvételek is nagy kihívást jelentettek.

Pál Emőke
Pál Emőke: Szeretem megélni a közvetlen kapcsolatot a nézőkkel. Fotó: Fűrész Zsolt 

Sterczer Hilda ott volt a forgatáson?

– Csak egy napon volt kint, én nem is beszélgettem vele túl sokat, inkább a rendező beszélgetett vele többet. 

Nem akartam még jobban feltépni a sebeit.

– Amikor a díjat átvette, megköszönte, hogy a rendező, Csoma Sándor esélyt adott a határon túli színészeknek. A film előtt úgy érezte, hogy nincs sok esélye bekerülni az anyaországi filmes körforgásba?

– Azt mondják, hogy ha filmezni szeretnél, akkor jó, ha Budapesten vagy Bukaresten élsz. Én a kettő között élek, Kolozsváron, és így nehezebb munkát találni. Eddig egy román és egy magyar játékfilmben volt komolyabb szerepem, utóbbi a Valan – Az angyalok völgye, amiben egy mellékszerepet kaptam.

– Készül új filmre mostanában?

– Most csak a színház van, Kolozsváron dolgozom két független csapattal, és közben egyetemen tanítok.

– A Váróterem Projekttel többek között iskolákba is elmennek tantermi előadásokkal. Fontos, hogy ilyen közvetlen színészi jelenléttel is megélje a hivatását?

– Azt érzem, hogy a független társulatok – legalábbis amelyekkel én dolgozom – előadásainak tétje van. Nemcsak gyártják a darabokat egymás után, de komoly meggondolás van mögöttük.

 Ami izgalmas, hogy kicsi terekben játszom, és ez jót tesz a filmszínészi gyakorlatnak.

Vagyis hogy nincs ez a nagy színpadi hanghordozás vagy gesztushasználat, ehelyett természetesebb, közeli viszony alakul ki a nézőkkel. Szerintem ez hasznos a forgatásokon való jelenlétnél.

Borítókép: Pál Emőke (Fotó: Fűrész Zsolt)


 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.