Emberöltő – Karcos rock és magyar líra

Szokolya, Kismaros fölött, Királyrét tőszomszédságában, a Dunakanyar börzsönyi oldalán található, 2000 lakosú község. Ami figyelmünket oda irányítja, az Emberöltő zenekar, amelyik ott alakult. Méghozzá egy évtizede, október 23-án. Vajon tudatos e dátumválasztás?

2023. 06. 28. 5:45
null
Fotó: Ivor Andrea
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Nem volt tudatos, teljességgel véletlenszerű – biztosított Száraz Zoltán basszusgitáros, az Emberöltő zenekar vezetője, aki megjegyezte: az együttest mindig elkísérik a magyar történelem fontos dátumai, így a csapat első fellépése például 2015. március 15-én volt Szokolyán, ahol az ünnepi műsorban előadták az önkormányzat felkérésére megzenésített Petőfi-verset, a Föltámadott a tengert.

Emberültő rock költészet
Az Emberöltő zenekar saját szövegei mellett verseket zenésít meg, főleg a fiatalok számára  Fotó: Ivor Andrea

Az 1956-os forradalom ünnepnapjára akad egy prózai magyarázat, amit szintén megosztottak velem. Eszerint, mivel sokfelé dolgozó emberek, a munkaszüneti napon értek rá zenekar alapításra. Saját szövegeket írtak, ám az a bizonyos első fellépés megmutatta nekik, mennyire jó dolog a versmegzenésítés.

Vegyítjük a rockzenét és a magyar kultúrát 

– magyarázta a zenekaralapító basszusgitáros.

Önálló dalszövegeik dacára úgy érzik, amit valaki a múltban már tökéletesen megfogalmazott, azt felesleges újrafogalmazni.

– Az általunk előadott versek a mai ember számára szintén képesek üzenetet közvetíteni – magyarázta Száraz Pauliscsák Anett énekes, furulyás.

Netán e gondolat mentén olvasnak, válogatnak költeményeket? Persze, nem ilyen egyszerű a recept. Megesik, hogy valamely téma miatt keresnek verset, vagy éppen valahol hallottak, akár csupán egy részletet, s annak járnak utána, kié a költemény. 

– Nagyon fontos, hogy ma is érvényes legyen – erősítette meg felesége véleményét Száraz Zoltán.

– No meg, hogy azonosulni tudjunk vele – fűzte hozzá Kiss-Orbán László gitáros. – Ha érezzük az üzenetét, akkor tudjuk továbbadni.

– Ha megszólít minket a vers – egészítette ki Száraz Pauliscsák Anett.

Kiss-Orbán László másfél esztendeje csatlakozott a zenekarhoz, nevéhez fűződik egyik nagy sikerük, a Holló ének, Ócs József: Mély álmából holló ébred című versének megzenésítése.

– A Facebookon találtam, ahol felkutattam a szerzőt, hogy rábólintson a feldolgozásra. Amikor meghallgatta, nagyon tetszett neki. Úgy van ez, ha olvasás közben meghallom a ritmusát, megfog a hangulata, hallom, hol a refrén, hol a verse, hogyan mesélném el zenében, akkor szinte megállíthatatlanul megszületik a dal.

Amihez hozzászoktunk, hogy a versmegzenésítő zenekarok általában akusztikus hangszereken játszanak, ellenben az Emberöltő tőről metszett, hangos rockzenekar. 

Nekem a Kormorán Folk and roll lemeze ugrott be, tudniillik azon alapvetően rockzene szól, a hangszerelést népi hangszerek egészítik ki, szerepel rajta népdalfeldolgozás, versmegzenésítés a saját számok társaságában.

– Igen, mondták már ezt. Jó, ha egy kicsit máshoz hasonlítanak, az pedig megtisztelő, hogy a Kormoránhoz. De a Bikinivel, sőt, a Kispál és a Borzzal szintén összevetették az Emberöltő egy-egy dalát – árulta el Száraz Zoltán.

– Változatos a zenénk, és éppen, ki amelyik dalt hallotta, annak alapján hoz hasonlatot. De már azt is mondták, hogy kialakult a saját stílusunk – büszkélkedett Száraz Pauliscsák Anett.

– Szeretjük a rock erejét, közvetítőképességét – így Kiss-Orbán László. – Maguktól alakulnak a dalok, nem erőszakolunk rájuk semmiféle stílust.

Mivel a fiatalok eltávolodtak a versektől, az olvasástól, ám a rockzenétől nem, ily módon igyekeznek eljuttatni hozzájuk a magyar kultúrát. 

Mint például Salgóbányán, a Szürkeállomány nemzetközi rocktáborban. Oláh Zoltán, a Szürkeállomány zenekar tagja ötödik alkalommal hívta meg az Emberöltőt. A tagok a táborban tapasztalták, hogy a tinédzsereket megfogja az ő zenéjük. Is.

– A koncerten kizökkennek a komfortzónájukból – magyarázta az óvónő Száraz Pauliscsák Anett, miután megjegyeztem: e korosztály a világhálón ébred tudatára, s válik a globális ízlésformálás áldozatává.

– A magyar embert a magyar népzene mindig megszólítja. Még ha nem is tudja azonosítani a dalunkról, hogy az népdalátdolgozás – fogalmazott Kiss-Orbán László.

„Emberöltő 10! zenekari születésnapi koncert: Márka presszó, Balassagyarmat” – áll virtuális plakátjukon. – Tíz év ide, tíz év oda, szabadidős zenekar vagyunk – adott magyarázatot a helyszínre Száraz Zoltán. – A közönség hálás, Nógrádban nagyon szeretik a rockot és minket is.

Az ünnepi bulin minden eddigi tag színpadra lép. Addig pedig új klipeket forgatnak a nemsokára megjelenő lemezükhöz, illetve készülnek egy temesvári fellépésre.

Borítókép: Emberöltő zenekar (Fotó: Ivor Andrea)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.