időjárás 24°C Vencel 2023. szeptember 28.
logo

Hagyományos lengyel fajátékok

Ditzendy Attila
2023.06.07. 17:04 2023.06.07. 17:29
Hagyományos lengyel fajátékok

A Lengyel Intézetben, a Lengyel nyár programsorozatának részeként nyílt meg a Platán Galériában a Fajátékok mesés világa című kiállítás.

Aki részt vett a megnyitón, tapasztalhatta, amint kiállításon cseppet sem megszokott módon, a vendégek gyermekké fiatalodva próbálták ki a tárgyakat: a csapkodós lepkét, a lovakat, a magot csipegető kakast. Bevallom, magam is a gyermeklelkűek közé tartoztam, számomra a legnagyobb örömet az a játék okozta, amelyet tolva a lovas nyergében fel s alá mozgott, akár egy valódi zsoké. A Lengyel Intézet igazgatója, Joanna Urbanska megjegyezte, hogy bár nem interaktív a tárlat, mindenki nyugodtan próbálja ki a kiállítási tárgyakat.

Lengyel Intézet fajátékok
A ló a leggyakoribb fajáték a Lengyel Intézet kiállításán Fotó: Bach Máté

Köszöntőjében az igazgató elárulta: a tárgyak több faluból származnak, s zömüket a Stryszawában található, híres Beszkidi Fajáték Központ őrzi gyűjteményében.

A 9sił Alapítvány elnökétől, Monika Wróbel kurátortól megtudhattuk: az alapítvány elsődleges célja a népművészet minél tágabb körben történő megismertetése, népszerűsítése. A kiállított tárgyak közül a dél-lengyelországi Zywiecből származnak a legrégebbi játékok. Két vajdaság, Szilézia és Kis-Lengyelország közt, a városoktól távoli falvakban működtek a műhelyek, mindenütt virágzott a népművészet, a faszobrászat, fafaragás. A faáruk melléktermékeként indult hódító útjára a játékkészítés, amikor a faműves családok rájöttek, hogy pénzt hoz a konyhára. A családtagok közt felosztották a munkafolyamatokat, akadt aki faragott, más festett. A százötven évvel ezelőtti módszerekkel készülnek ma is a játékok.

Monika Wróbel felhívta a figyelmet a fotográfiákra, amelyeken az alkotókat szemlélhetjük meg munka közben, köztük a fajátékkészítés és kereskedelem első kiemelkedő alakját, „Madarast”. Ő a krakkói Posztócsarnok környékén kínálta portékáit. Mindegyik műhely játékai magukon viselik a csak rájuk jellemző színeket, formákat. Valódi versengés zajlott az egyes falvak között, s nem mindig a legszabályosabb tárgyak aratták a legnagyobb sikert. Franciaországban például a hagyományosabb, nyersebb formákat kedvelték.

A fajátékkészítés hagyománya apáról fiúra öröklődött, majd az unokák vették kezükbe a szerszámokat, így ma még mindig szép számmal kerülnek hagyományőrző vásárokra a múltidéző játékok.

Borítókép: Jelenet a kiállításból (Fotó: Bach Máté)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.