Hagyományos lengyel fajátékok

A Lengyel Intézetben, a Lengyel nyár programsorozatának részeként nyílt meg a Platán Galériában a Fajátékok mesés világa című kiállítás.

2023. 06. 07. 17:04
Fajátékok mesés világa című kiállítás Budapest 20230605 Magyar Nemzet Fotó: Bach Máté
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Aki részt vett a megnyitón, tapasztalhatta, amint kiállításon cseppet sem megszokott módon, a vendégek gyermekké fiatalodva próbálták ki a tárgyakat: a csapkodós lepkét, a lovakat, a magot csipegető kakast. Bevallom, magam is a gyermeklelkűek közé tartoztam, számomra a legnagyobb örömet az a játék okozta, amelyet tolva a lovas nyergében fel s alá mozgott, akár egy valódi zsoké. A Lengyel Intézet igazgatója, Joanna Urbanska megjegyezte, hogy bár nem interaktív a tárlat, mindenki nyugodtan próbálja ki a kiállítási tárgyakat.

Lengyel Intézet fajátékok
A ló a leggyakoribb fajáték a Lengyel Intézet kiállításán Fotó: Bach Máté

Köszöntőjében az igazgató elárulta: a tárgyak több faluból származnak, s zömüket a Stryszawában található, híres Beszkidi Fajáték Központ őrzi gyűjteményében.

A 9sił Alapítvány elnökétől, Monika Wróbel kurátortól megtudhattuk: az alapítvány elsődleges célja a népművészet minél tágabb körben történő megismertetése, népszerűsítése. A kiállított tárgyak közül a dél-lengyelországi Zywiecből származnak a legrégebbi játékok. Két vajdaság, Szilézia és Kis-Lengyelország közt, a városoktól távoli falvakban működtek a műhelyek, mindenütt virágzott a népművészet, a faszobrászat, fafaragás. A faáruk melléktermékeként indult hódító útjára a játékkészítés, amikor a faműves családok rájöttek, hogy pénzt hoz a konyhára. A családtagok közt felosztották a munkafolyamatokat, akadt aki faragott, más festett. A százötven évvel ezelőtti módszerekkel készülnek ma is a játékok.

Monika Wróbel felhívta a figyelmet a fotográfiákra, amelyeken az alkotókat szemlélhetjük meg munka közben, köztük a fajátékkészítés és kereskedelem első kiemelkedő alakját, „Madarast”. Ő a krakkói Posztócsarnok környékén kínálta portékáit. Mindegyik műhely játékai magukon viselik a csak rájuk jellemző színeket, formákat. Valódi versengés zajlott az egyes falvak között, s nem mindig a legszabályosabb tárgyak aratták a legnagyobb sikert. Franciaországban például a hagyományosabb, nyersebb formákat kedvelték.

A fajátékkészítés hagyománya apáról fiúra öröklődött, majd az unokák vették kezükbe a szerszámokat, így ma még mindig szép számmal kerülnek hagyományőrző vásárokra a múltidéző játékok.

Borítókép: Jelenet a kiállításból (Fotó: Bach Máté)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.