időjárás 15°C Gellért , Mercédesz 2023. szeptember 24.
logo
Meghosszabbították a nyitvatartást, ezentúl hétfőn is látogatható lesz a tárlat

Már több mint kilencvenezren nézték meg a Csontváry-kiállítást a Szépművészeti Múzeumban

Magyar Nemzet
2023.06.07. 11:50 2023.06.07. 14:35
Már több mint kilencvenezren nézték meg a Csontváry-kiállítást a Szépművészeti Múzeumban

Az április közepén nyílt Csontváry-tárlaton együtt láthatók a festőzseni leghíresebb alkotásai: a Magányos cédrus, az Önarckép, a Zarándoklás a cédrusokhoz Libanonban és a Taorminai görög színház romjai is. A nagy érdeklődésre való tekintettel már hétfőnként is nyitva áll a látogatók előtt, hétvégén pedig egy órával korábban, kilenckor nyitja meg a kapuit az intézmény.

A 170 éve született Csontváry Kosztka Tivadart (1853–1919) közös kiállítással ünnepli a Szépművészeti Múzeum – Magyar Nemzeti Galéria és a pécsi Janus Pannonius Múzeum. A festőgéniusz életművének legjelentősebb műveit őrző két közgyűjtemény anyagából összeállított tárlat a Bartók Tavasz Nemzetközi Művészeti Hetek keretében nyílt meg a Szépművészetiben, ahol július közepéig látható. A negyvenöt művet felvonultató kiállítás tisztelgés a magyar festészettörténet egyik legeredetibb és legismertebb alkotója előtt.

Érdeklődők a Csontváry-tárlaton a Szépművészeti Múzeumban. Balra a Taorminai görög színház romjai című kép. Fotó: MTI/Balogh Zoltán

A két intézmény egyesített gyűjteményének köszönhetően a kiállításon együtt látható Csontváry híres Önarcképe és Magányos cédrusa, a Taorminai görög színház romjai és a Nagy Tarpatak a Tátrában című festmény, valamint a Zarándoklás a cédrusokhoz Libanonban és a Jajcei vízesés című alkotása is.

 A negyvenöt művet – köztük a csaknem harminc négyzetméteres Baalbeket és a többi óriásfestményt – felvonultató kiállítás teljes képet nyújt Csontváry fő témáiról, motívumairól és életéről. A kiállítás, amely végigkíséri a művész másfél évtizedes festői pályáját, augusztustól a pécsi Csontváry Múzeumban látható majd.

Borítókép: Csontváry egyik leghíresebb képe, a Magányos cédrus is látható a Szépművészeti Múzeumban (Fotó: MTI/Balogh Zoltán)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.