Női sorsok sötét komédiája + videó

Mika Myllyaho kortárs finn drámaíró, színész, 2010 óta a Finn Nemzeti Színház igazgatója, második drámája Káosz címmel jelent meg 2008-ban. A mű három harmincas éveiben járó nő életét mutatja be. Eni, Juli és Andi története a társadalom elvárásainak csapdájába esett női sorsok sötét komédiája, amelyben a látszólag átlagos nők látszólag átlagos élete hirtelen hajmeresztő szélsőségekbe csap át. A darabot június 17-én Deli Szófia rendezésében láthatják a színházi olimpia programjában a Gózon Gyula Kamaraszínházban.

Magyar Nemzet
Forrás: Szinhaz.org, Figura.ro2023. 06. 05. 18:31
Női sorsok
Fotó: Szinhaz.org/Vargyas Ákos
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ha valaki ma megkérdezné tőled, hogy vagy, elmondanád neki az igazat? Lehet, hogy nem? Mielőtt válaszolnál, valószínűleg, előbb felméred a kérdezővel való viszonyodat. Ha egyáltalán őszintén válaszolsz. De mi van akkor, amikor már nem tudod tovább rejtegetni a lelked mélyén egyre csak növekvő dühöt és kétségbeesést, és lassan elszabadul a pokol, és már nem vagy ura sem saját magadnak, sem az érzéseidnek, féltve őrzött komfortburkod pedig egyszerre kidurran, mint a rágóból fújt lufi. Akkor mi van? Káosz van.

Női sorsok
A Káosz című előadás a női sorsokról szól. Fotó: Szinhaz.org/Vargyas Ákos

A Teatrul Figura Stúdió Színház káoszában három nőt láthatunk, akiket az ideg-összeroppanás széléig hajszol a társadalmi nyomás és a folytonos hajtás. A felismerés azonban felszabadító: lejjebb már nincs, akkor meg már csak felfelé mehetünk!

Kísérletező rendező

A szentendrei születésű Deli Szófia 2020-ban szerzett diplomát a Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem színházrendezői szakán, majd szintén ott folytatta mesteri tanulmányait rendezés és művelődésszervezés terén. A Váci Dunakanyar Színház alkalmazottja volt 2020 és 2022 között, de emellett szabadúszó rendezőként számos, főként erdélyi társulatnál megfordult már. Gyakran kísérletezik nem hagyományos színházformákkal és terekkel, valamint előszeretettel vesz részt, illetve működik együtt színházi ifjúsági programokban (Katona József Színház Behívó Színházpedagógiai Program, Kerekasztal Színháznevelési Központtal való együttműködés). Előadásai többségét B. Markó Orsolya állandó dramaturg-munkatársával közösen jegyzik.  

Fontosabb előadásai: A fehér király színháznevelési előadás (Marosvásárhely/Budapest), Palimadár à  la carte vacsoraszínházi előadás (Marosvásárhely), Nincs sor a halasbódénál (Újvidék), We Are Shrewed! (Marosvásárhely/Újvidék), Dunakanyar (Vác), Szerbusz! (Székelyudvarhely). A Figura Stúdió Színháznál jegyzett előadásai: Káosz (2021), Az ember tragédiája tantermi előadás (2022).

Programok, rekordok, riportok a Kultúrnemzet színházi olimpiai gyűjtőoldalán! Kattintson IDE!

Borítókép: Jelenet a Káosz című előadásból (Forrás: Szinhaz.org/Vargyas Ákos)

 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.