Szeptemberben ismét felújított filmklasszikusokat láthatunk Budapesten + videó

Immár hatodik alkalommal rendezi meg a Nemzeti Filmintézet a filmklasszikusok nemzetközi fesztiválját, a Budapesti Klasszikus Filmmaratont szeptember 12–17. között. A főváros legnagyobb filmes eseményének központi témája ezúttal a világhírű Kordák univerzuma lesz.

Magyar Nemzet
Forrás: Nemzeti Filmintézet2023. 06. 26. 19:10
A Szent István tér idén is kiemelt helyszíne lesz a filmmaratonnak
A Szent István tér idén is kiemelt helyszíne lesz a filmmaratonnak Fotó: Mohai Balázs Forrás: MTI
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Budapesti Klasszikus Filmmaraton idén is a jól bevált helyszíneken, az Uránia Nemzeti Filmszínházban, a Toldi moziban és a Francia Intézetben várja a látogatókat, és ezúttal sem maradhatnak el az ingyenes szabadtéri vetítések a bazilika előtt, a Szent István téren. A rendezvényt változatos szakmai programok, kerekasztal-beszélgetések kísérik, valamint több restaurálási premier és filmtörténettel foglalkozó alkotás bemutatója is várható.

A filmmaratonon Korda Sándor első világsikerét, a VIII. Henriket is láthatjuk
A filmmaratonon Korda Sándor első világsikerét, a VIII. Henriket is láthatjuk  Fotó: Nemzeti Filmintézet

A fesztivál kiemelt témája a Korda-univerzum lesz, a látványos közönségkedvenc filmek alkotója, a Sir Alexander Kordaként világhírűvé vált Korda Sándor rendező-producer születésének 130. évfordulója alkalmából. 

A filmválogatás nemcsak Korda Sándor pályáját és fontosabb alkotásait mutatja be, hanem azt az izgalmas szellemi közeget, azokat a magyar és nemzetközi munkatársakat is, akik közreműködtek a második világháború utáni brit filmipar megteremtésében, többek között a két másik Korda testvért, Zoltánt és Vincét és a legendás forgatókönyvírót, Bíró Lajost.

A Budapesti Klasszikus Filmmaratonon nagyvásznon, felújítva lesz látható többek között Korda első világsikere, a VIII. Henrik magánélete, a Vivien Leigh és Laurence Oliver főszereplésével készült Lady Hamilton és az Orson Welles főszereplésével forgatott A harmadik ember.

A fesztivál további szekcióiban a sport és mozgókép témában lesznek láthatók izgalmas alkotások, fontos női alkotók filmjei, továbbá a filmek visszarepítenek az időben, hogy bemutassák a 150 éves Budapestet és felidézzék a magyar közönség örök kedvencét, Latabár Kálmánt. A Maraton külön szekcióban mutatja be az Emeric Pressburger néven Nagy-Britanniában világhírűvé vált, Oscar-díjas Pressburger Imre alkotásait is.

A Budapesti Klasszikus Filmmaraton kiemelt szakmai partnerei Martin Scorsese filmmegőrzést és filmrestaurálást támogató alapítványa, a The Film Foundation, a BFI, a Cinémathèque française, a Paramount Archívum. A korábbi évekhez hasonlóan idén is érkezik világhírű filmes vendég szeptemberben a Budapesti Klasszikus Film Maratonra.

Borítókép: A Szent István tér idén is fontos helyszíne lesz a filmmaratonnak (Fotó: Mohai Balázs/MTI)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.