Tom Cruise komolyan számolt vele, hogy belehalhat az új Mission: Impossible forgatásába + videó

2020. szeptember 6-án, a Mission: Impossible Leszámolás – Első Rész első forgatási napján Tom Cruise motorral leugratott egy hegy tetejéről. Pontosabban egy testreszabott Honda CRF 250-essel ugratott le egy hatalmas rámpáról a norvég Helsetkopen-hegy tetején, ami egy 1200 méter magas meredek szikla. Aztán zuhanni kezdett az alatta tátongó mélységbe, és a talajtól csupán 150 méterre nyitotta ki ejtőernyőjét.

Magyar Nemzet
2023. 07. 07. 16:54
Tom Cruise Mission Impossibile
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A kaszkadőrmutatvány minden tekintetben Tom Cruise pályafutásának legveszélyesebb vállalkozása volt – ami sokatmondó tény, ha figyelembe vesszük, hogy korábban is szó szerint nyaktörő látványosságokkal szegezte székbe a közönséget.

Egy szál kötélen lógva körbelengte a világ legmagasabb épületét (a dubaji Burdzs Kalifát a Fantom protokollban), repülés közben egy Airbus A400 M oldalába kapaszkodott (a Titkos nemzetben), és kiugrott egy Boeing C–17 Globemaster III-asból 7,6 kilométeres magasságban, majd mindössze 610 méteren nyitotta ki az ejtőernyőjét, s ezzel ő lett az első, aki egy filmben (Utóhatás) HALO manővert hajtott végre (High Altitude Low Opening – elsősorban katonák által alkalmazott manőver, amelynek során nagy magasságból indított ugrás után, hosszú szabadesést követően kis magasságban nyitják ki az ernyőt, embert vagy rakományt juttatva pontosan célba).

Rögtön az első forgatási napon felvették a jelenetet

A jelenetet már a forgatás legelső napján felvették, a színész így nyilatkozott: 

– Tudnunk kellett, hogy folytatni fogjuk a forgatást vagy sem. Hát akkor tudjuk meg, amint lehet! Tudjuk meg már az első napon, hogy mehet tovább a dolog vagy nagyon komolyan át kell írni a forgatókönyvet – nyilatkozta Cruise.

Hiszen például az előző rész forgatásán egy másik, kaszkadőr nélkül felvett jelenet közben megsérült a bokája, ami miatt sokat csúszott a forgatás, ami ezeknél a több száz millió dolláros produkcióknál jelentős anyagi károkat is okoz. 

Az meg pláne, ha a színész belehal a felvételbe.

A hetedik rész forgatása előtt egy évig gyakorolt Angliában, és mire a kamerák forogni kezdtek, már 500 szabadesést és 13 000 motoros ugrást tudott a háta mögött, hogy felkészüljön pályafutása legveszélyesebb kaszkadőrmutatványára.

Ami a szóban forgó jelenetet illeti, minden mozzanatot szó szerint molekuláris pontossággal gyakoroltak be. Cruise mindig tökélyre törekszik, és erre a sebességmérője a legjobb példa. Pontosabban az, hogy nincs is neki ilyen.

– El kellett érnem egy bizonyos sebességet annál a pontnál, ahol leugratok a rámpáról, de nem lehetett sebességmérő a motoron, mert olyan keskeny volt a rámpa, hogy ha lenéztem volna rá, lepotyogok. Így abból kellett megsaccolnom a sebességet, hogy milyen a hangja a motornak meg mennyire vibrál, és milyen gyorsan zúgnak el a levegő molekulái a fülem mellett. Ezt a kompetenciaszintet kellett elérnem – mondta Cruise.

 

Van, amikor még Tom Cruise is kaszkadőrt kér

A Mission: Impossible – Leszámolás 1. részének forgatásán olyasmit kértek volna tőle, amire Tom Cruise azonnal nemet mondott. 

A produkció egyik látványos összecsapása során jött el az a pillanat, amikor a szupersztár azt mondta, ugorjon be helyette a kaszkadőr, mert ő ezt nem hajlandó megcsinálni.

A kivételes esetre akkor került sor, amikor Tom Cruise karaktere, Ethan Hunt a főgonosz női orgyilkosával, Parisszel verekszik, akit Pom Klementieff alakít. A koreográfia szerint Cruise-nak hasba kellett volna rúgnia a színésznőt, ő azonban erre nem volt hajlandó, ezért azt kérte, hogy kaszkadőrrel vegyék fel a mozzanatot.

Megfeszítettem a hasizmomat, és azt mondtam neki, hogy ne fogja vissza magát, de ő azt válaszolta, hogy szó sem lehet róla 

– árulta el a francia színésznő. Így aztán a jött a kaszkadőr, aki a sztár tökéletes hasonmása, és mindig készenlétben áll, hátha szükség lesz rá valamelyik beállításban.

Pom Klementieff egyébként régóta arról álmodott, hogy egy Mission-filmben játszhasson, és mindent meg is tett azért, hogy kiérdemelhessen egy szerepet. Sokoldalú drámai képzése mellett éveken át gyakorolta a távol-keleti harcművészeteket, lovagolt, terepmotorozott, sőt ragadozók mozgását is megfigyelte, hogy tanulhasson tőlük.

Borítókép: Tom Cruise a Mission Impossible 7-ben (Forrás: Facebook)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.