Hatvanéves A Tenkes kapitánya

Jubileumi évet ünnepel idén a Magyar Televízió első saját gyártású sorozata, A Tenkes kapitánya. Ennek alkalmából a forgatás egyik legfontosabb helyszínén, a siklósi várban nyílt kiállítás, amely a sorozathoz kötődő emlékek bemutatása és megőrzése mellett magát a kultuszt szeretné továbbörökíteni a fiatalabb generációk számára. A pódiumbeszélgetéssel egybekötött megnyitón díszvendégként jelen volt az alkotásból Veronikaként jól ismert színésznő, Vajda Márta, illetve a főhőst, Eke Mátét alakító színművész fia, ifj. Zenthe Ferenc is.

2023. 08. 25. 5:25
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Örsi Ferenc forgatókönyve alapján, Fejér Tamás által rendezett filmsorozat Robin Hoodra emlékeztető főhősét, aki mindig „oda csap, hol sanyargatni lát”, generációk zárták szívükbe. Sőt, a Vujicsics Tihamér által komponált főcímzene is ott zeng sokunk fülében.

Nagy Csaba országgyűlési képviselő, Vajda Márta színművésznő és Szentgyörgyváry Péter várkapitány (Fotó: Szilágyi Ferenc)

 

Hat évtized hosszú idő, de a humorral fűszerezett történet olykor meseszerűen bájos világa a mai napig képes hatni gyermekekre és örökifjakra egyaránt. A Tenkes kapitánya bemutatásának hatvanadik évfordulója alkalmából megnyílt siklósi kiállítás ebbe a világba kalauzolja el a látogatókat.

A megnyitón a vár dolgozóinak előadásában elevenedett meg néhány filmjelenet, illetve a Siklósi Ifjúsági Koncert Fúvószenekar és a Tenkes Vegyeskar közreműködésével a főcímdal is felcsendült.
Az érdeklődőket elsőként Riegl Gábor, Siklós polgármestere köszöntötte, aki kiemelte, hogy mennyire fontos szerepet foglal el a helyiek szívében a sorozat által megteremtett kultusz. Nagy Csaba, a térség országgyűlési képviselője beszédében arra kérte a szülőket és a nagyszülőket, hogy próbálják meg a gyerekekkel is megismertetni, megszerettetni a mára már filmtörténeti kuriózumnak számító alkotást. Mint mondta, ez a felelősség édes teher, és a talán nehéznek látszó feladat megoldásához a tizenhárom részes sorozat közös megtekintése mellett A Tenkes kapitánya 60 című kiállítás is segítséget nyújthat, hiszen egy terem kifejezetten a fiatalok nyelvén, képregény formájában próbálja megszólítani az új generációt.

A Tenkes kapitánya szereplői új életre kelnek Miklós Martin képregénytervein (Fotó: Szilágyi Ferenc)


Szentgyörgyváry Péter várkapitány ismertette a háromtermes tárlat felépítését.  Az első terembe lépve a múltat, a sorozat születésének történetét és a szereplőket ismerhetjük meg, illetve megcsodálhatjuk a jelmezeket is, amelyeknek jelentős része eredeti ruha, azaz a színészek valóban azokat viselték a forgatáson. A második teremben a jelenre gyakorolt hatást szerették volna sorra venni a szervezők, itt ugyanis a sorozat által ihletett későbbi alkotásokat bemutató emléktárgyakat állítottak ki. A harmadik szoba már a jövőbe tekint, hiszen az ifjú művész, Miklós Martin készülő képregényének modern tervein keresztül a fiatalabb generációkhoz is közelebb hozza az egykori szerepelőket és történetet. A Tenkes kapitánya 60 kiállítás látogatói emellett a film egyik központi helyszínére, Dudva György csárdájába is betérhetnek, és közös fotót készíthetnek az Eke Mátét megtestesítő bábbal, valamint Eckbert ezredes ruháját magukra öltve is megörökíthetik a pillanatot. 

Nagy Csaba országgyűlési képviselő és ifj. Zenthe Ferenc a kiállítás megnyitóján (Fotó: Szilágyi Ferenc)

A megnyitón pódiumbeszélgetésen ismerkedhettünk meg a legendás sorozat művészeivel, amelyen Eke Máté szerelmét, a fiatal és szép Veronikát alakító Vajda Márta néhány személyes emlékét is megosztotta a jelenlévőkkel. Felidézte például, fiatal lányként mennyire zavarba jött a népszerű művészek láttán, valamint azt is, mennyire kedvesen, támogató szeretettel fordult felé a főhőst alakító Zenthe Ferenc, akinek fia szintén részt vett a beszélgetésen. Ifj. Zenthe Ferenc elárulta, hogy statisztaként ő maga több jelenetben szerepelt, és – habár akkor mindössze kilencéves volt – számos kedves emléket őriz a forgatásról. De néhány kulisszatitkot is elárultak a művészek. Így egyebek mellett arra is fény derült, hogy a színészeket egy-egy jelenetnél – lovagláskor vagy falmászáskor – kaszkadőrök helyettesítették, sőt, azt is megtudhattuk, hogy ugyanaz a hét ló szerepelt az összes csatajelenetben, és ezeken a lovakon hol a kurucok, hol a labancok indultak támadásba.

A tárlat nyitvatartási időben állandó jelleggel megtekinthető a siklósi várban.

Borítókép: A kiállítás látogatói a forgatás során viselt jelmezeket is megcsodálhatják (Fotó: Szilágyi Ferenc)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.