Kesselyák Gergely lesz a zenés színházrendező osztály vezetője az SZFE-n

A karmester szerint a rendezés és a vezénylés is nagyon hasonlít a tanításra.

Magyar Nemzet
Forrás: szfe.hu2023. 08. 14. 16:27
Kesselyák Gergely
Kesselyák Gergely Fotó: Kozma István
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kimondottan iskolában nem tanított még, ugyanakkor a rendezés és a vezénylés is nagyon hasonlít a tanításra – mondta az szfe.hu-n megjelent interjújában Kesselyák Gergely. Az Operaház volt első karmestere szerint az egyik legnagyobb öröm, ha a hallgatókkal olyan szépséget, észrevételeket, tapasztalatokat tud megosztani, amit még nem ismernek. 

KESSELYÁK Gergely
Kesselyák Gergely (Fotó: Mónus Márton / MTI)

Nagyon várom az SZFE zenés színházrendező osztályvezetőjeként a fiatalokkal való találkozást. Azt tudom tanítani, ami engem is nagyon érdekel, és ez pedig az opera, az operarendezés. Az ifjú rendezőknek olyan tapasztalatokat és fogásokat szeretnék átadni, amivel megspórolhatják azokat a vargabetűket, amik nincsenek sem a szakma, sem a színház, sem az ő javukra

 – mondta. 

Kesselyák Gergely kifejtette, az opera műfaja egyedi és különleges, nem mondható el, hogy az operarendezés a zenés színházrendezés egyik műfaja. Nem, az operarendezés egy önálló, külön műfaj, aminek megvannak a saját szabályai. Épp ezért az opera szakmának olyan képzett rendezőkre van szüksége, akik képesek megtalálni és átadni a műfaj lényegét és mélységét – mondta a karmester.

Kesselyák említést tett az Operaház főigazgatói posztjára beadott pályázatáról is. Mint mondta, az élet megoldotta, hogy ne kelljen választania az előadóművészet és a színházvezetés között, hiszen szerinte a színházvezetés nagyon nem abban a síkban mozog, ahol a zene. – Azokat a víziókat, amiket az elmúlt 15–20 évben kiérleltem magamban a magyar operajátszással kapcsolatban, azokat szeretném megvalósítani, de ehhez valahol egyszer erős szakmai vezetést kell vállalnom a közeljövőben – mondta Kesselyák Gergely. 

Borítókép: Kesselyák Gergely (Fotó: Kozma István)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.