Megreformált irodalmi rendszerre lenne szükség – jelentette ki Szentmártoni János

Az írószervezetek érdekképviseleti vonalának erősítése, az olvasás népszerűsítése, a nagy múltú irodalmi műhelyek megreformálása, valamint ezek egy új rendszerbe helyezése lesz a magyarországi irodalmi fórumok legfontosabb feladata – mondta a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) művészetért és közösségi művelődésért felelős helyettes államtitkára kedden Tokajban.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2023. 08. 15. 15:20
SZENTMÁRTONI János; ERÕS Kinga Andrea; CZINKI Ferenc
Tokaj, 2023. augusztus 15. Szentmártoni János, a Kulturális és Innovációs Minisztérium mûvészetért és közösségi mûvelõdésért felelõs helyettes államtitkára (k) beszél egy kerekasztal-beszélgetésen, mellette Erõs Kinga, a Magyar Írószövetség elnöke (j) és Czinki Ferenc, a Szépírók Társasága elnöke az 51. Tokaji Írótáborban a Rákóczi Pince és Udvarház Petõfi-teraszán 2023. augusztus 15-én. MTI/Vajda János Fotó: Vajda János Forrás: MTI/Vajda János
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szentmártoni János az 51. Tokaji Írótábor keddi kerekasztal-beszélgetésén a folyóiratok helyzetével kapcsolatban általános problémának nevezte, hogy lassan „kikopik” az a nemzedék, amely nagy hagyományú szépirodalmi újságokat járatta, csökken a nyomtatott lapok példányszáma, egyre kevesebb az előfizető, az új olvasók toborzására viszont már nem jut pénz és erőforrás. Ha a marketing meg is lenne, az újabb olvasói nemzedék inkább az online megjelenést preferálja, ez viszont szakmailag „a 22-es csapdája”, hiszen a mai fiatal költőknek van igénye a nyomtatott folyóiratban történő megjelenésre vázolta a problémákat a helyettes államtitkár. 

SZENTMÁRTONI János; STIFNER Gábor; ERÕS Kinga Andrea; CZINKI Ferenc
Stifner Gábor kulturális újságíró, moderátor, Pataki Viktor, a Fiatal Írók Szövetsége (FÍSZ) társelnöke, Czinki Ferenc, a Szépírók Társasága elnöke, Szentmártoni János, a Kulturális és Innovációs Minisztérium művészetért és közösségi művelődésért felelős helyettes államtitkára és Erős Kinga, a Magyar Írószövetség elnöke (balról jobbra) egy kerekasztal-beszélgetésen az 51. Tokaji Írótáborban a Rákóczi Pince és Udvarház Petőfi-teraszán 2023. augusztus 15-én (Fotó: MTI/Vajda János)

Vélekedése szerint ezt a fogyasztási szokást kellene valahogy kezelnie a honi írószervezeteknek, kidolgozni a kultúrpolitika megfelelő fórumaival egy olyan rendszert, amelyben például exkluzív jelleggel megmaradnának a hagyományos folyóiratok, az irodalmi művek nagyobb része pedig a világhálón jelenne meg.

A másik kérdés folytatta , hogyan lehet megmenteni, megerősíteni és új rendszerbe áthelyezni a szakmai fórumokat, úgy, hogy az olvasókat is megtartsák, és még újakat találjanak. Megjegyezte, nagyon fontos lenne a sok írószervezetet újra egy asztalhoz ültetni, és kihasználni közös érdekérvényesítő erejüket.

Czinki Ferenc, a Szépírók Társaságának elnöke hozzászólásában a szervezeti programok végrehajtására, a szakmai szolidaritás és az oktatás fontosságára hívta fel a figyelmet. Mint mondta, olvasókat kell nevelni, ehhez például európai uniós forrásokat is segítségül lehet kérni, a társaság az általános és középiskolákba szervezett írói találkozók révén próbál eljutni a fiatalabb korosztályhoz.

Nyitott, kritikusan gondolkodó olvasót nem könnyű nevelni, azzal viszont mindenki jól jár

 tette hozzá.

SZENTMÁRTONI János; ERÕS Kinga Andrea; CZINKI Ferenc
Czinki Ferenc, a Szépírók Társasága elnöke beszél egy kerekasztal-beszélgetésen, mellette Szentmártoni János, a Kulturális és Innovációs Minisztérium művészetért és közösségi művelődésért felelős helyettes államtitkára, Erős Kinga, a Magyar Írószövetség elnöke és Pataki Viktor, a Fiatal Írók Szövetsége (FÍSZ) társelnöke látható az 51. Tokaji Írótáborban a Rákóczi Pince és Udvarház Petőfi-teraszán 2023. augusztus 15-én (Fotó: MTI/Vajda János)

Az érdekképviselet kérdéséről szólva Czinki Ferenc azt mondta, mindenképpen jelen kell lenni és dolgoznia kell ezeknek az irodalmi szervezeteknek. Kitért arra, az intézményrendszer sajátosságai miatt elsősorban civil szervezetek és egyesületek működtetik ezeket a fórumokat, holott eredetileg nem erre, több száz szakmabeli író és költő érdekeinek védelmére vannak kitalálva.

Egyesületi formában egyszerre kell programokat szervezni, irodalmi műhelynek lenni és szakszervezetként működni, utóbbira viszont semmilyen valódi eszköz nincs hangoztatta.

Pataki Viktor, a Fiatal Írók Szövetségének (FÍSZ) társelnöke kiemelte, hasonló kezdeményezései a FÍSZ-nek is vannak, a tehetséggondozás az egyik legfontosabb feladatuk.

Nagyon fontos volna, ha például a szövetséget mint szakmai szervezetet, bevonnák bizonyos döntéshozási folyamatokba, erre a tagság életkori összetétele elég indok lenne, hiszen ők életkoruk miatt is közelebb vannak az olvasók fiatalabb generációjához

– vélekedett.

Erős Kinga, a Magyar Írószövetség elnöke elmondta, a szakmai szervezetek egyesületként számos dologban nem tudnak megfelelni az érdekképviseleti elvárásnak, úgy, ahogyan például a rendszerváltás előtt megszokhatták a régi egyesületi tagok.

A jelenlegi körülmények között ez a régi működési forma nem fenntartható, az írószövetség akkor tud fennmaradni és képviselni magát a kultúrpolitikában, ha ebben az intézményi centralista struktúrában elsősorban a szakmai érdekeket képviseli - fogalmazott Erős Kinga.

Borítókép: Szentmártoni János, a Kulturális és Innovációs Minisztérium művészetért és közösségi művelődésért felelős helyettes államtitkára beszél egy kerekasztal-beszélgetésen, mellette Erős Kinga, a Magyar Írószövetség elnöke és Czinki Ferenc, a Szépírók Társasága elnöke az 51. Tokaji Írótáborban a Rákóczi Pince és Udvarház Petőfi-teraszán 2023. augusztus 15-én. (Forrás: MTI/Vajda János)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.