időjárás 2°C Miklós 2023. december 6.
logo
A Határtalan design és a Hello Wood is jelen van a fesztiválon

Indul a bécsi dizájnhét

Magyar Nemzet
2023.09.21. 15:30
Indul a bécsi dizájnhét

Két magyar vonatkozású kiállítás és a hozzájuk kapcsolódó kísérőprogramok is szerepelnek a hamarosan kezdődő bécsi Design Weeken. A Hello Wood – Builder Summit 2023 fesztivál eredményeiből a Praterben látható kiállítás, a Design határok nélkül tárlat pedig a bécsi Collegium Hungaricumban lesz. Ausztria legfontosabb multidiszciplináris és kurátori dizájnfesztiválja holnap kezdődik.

A nemzetközileg elismert, Magyarországon és a világon mindenütt dolgozó építész csoport, a Hello Wood Bécsben sem ismeretlen. Idén azzal a fotókiállítással lesznek láthatók Ausztria fővárosában a Vienna Design Weeken, amely a Builder Summit nevű legfrissebb projektjük dokumentációja. A nemzetközi építőtábort Zalahalápon tartják, idei koncepciója a fesztivál helyszínével, pontosabban egy zalahalápi bezárt bazaltbányával foglalkozik. 

dizájn, Bécs
Bécsben  a dizájnhéten látható a Hello Wood projektje (Fotó: Palkó György)

A bontás és újjáépítés kérdését nemcsak építészeti, hanem társadalmi szempontból is vizsgálta a projekt, amit ebben az évben a Veszprém–Balaton 2023 Európa kulturális fővárosa támogatásával rendeztek meg. 

A Collegium Hungaricum bécsi épülete nyitva áll ezekben a napokban, hiszen egy másik magyar alkotócsoport kezdeményezése érkezik az épületbe. A korábbi évek Határtalan design kiállításainak anyagából 

idén 14 ország 76 alkotójának munkáit hozza el. 

A tizenkilenc éves múltra visszatekintő budapesti kiállítás és rendezvénysorozat a pozsonyi tárlatot követően második alkalommal látható a magyar fővároson kívül. Független szervezésről van szó, amit intézményi háttér nélkül valósítottak meg, mára pedig hatalmas fejlődésen ment keresztül, 

a régió egyik jelentős dizájn- és összművészeti eseményévé vált. 

Az összművészetiséget erősítendő, a kiállításhoz évek óta gazdag társművészeti programsorozat is kapcsolódik. Másfél évtizedes hagyomány, hogy a Határtalan design kiállítás megnyitói alkalmával Góbi Rita táncművész Szegő Dávid dobszólójára „betáncolja” a kiállítást, életre kelti a tárgyakat. 

A performansz ezúttal Ligeti György zeneszerző 100. születésnapja alkalmából a Musica ricercata című zongoraciklusa egyik tételének előadásával és a műre reflektáló táncimprovizációval egészül ki. 

 

Borítókép: A Hello Wood munkája (Fotó: Palkó György) 

 

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.