Kinevezték Sepsi Enikőt az SZFE rektorának

Szeptember 6-ától Sepsi Enikő a Színház- és Filmművészeti Egyetem rektora.

2023. 09. 08. 12:01
Sepsi Enikő, az SZFE új rektora
Sepsi Enikő, az SZFE új rektora Forrás: szfe.hu
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kinevezte a Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) rektorának Sepsi Enikőt Novák Katalin államfő. A Magyar Közlönyben megjelent határozat szerint az egyetem új vezetőjének megbízatása szeptember 6-tól 2028. szeptember 5-ig tart. 

Sepsi Enikő, az SZFE új rektora
Sepsi Enikő, az SZFE új rektora. Forrás: Sepsieniko.hu

Mint korábban megírtuk, Sepsi Enikő rektori pályázatát augusztus 28-i ülésén az egyetem szenátusa 16 igen szavazat mellett, egyhangú döntéssel érvényesnek találta, a pályázati anyagban foglaltakat elfogadta, és ez alapján Sepsi Enikőt alkalmasnak tartotta és javasolta a fenntartó felé a pályázat elfogadását. 

Ezt követően az intézményt fenntartó Színház- és Filmművészetért Alapítvány kuratóriuma is elfogadta Sepsi pályázatát, és kezdeményezte Csák János oktatásért felelős miniszternél Sepsi Enikő rektori megbízásának előterjesztését Magyarország köztársasági elnöke részére. Novák Katalin ezt követően, szeptember 5-én hozta meg a döntést, amely másnap jelent meg a Magyar Közlönyben. 

Sepsi Enikő a Károli Gáspár Református Egyetem Bölcsészet- és Társadalomtudományi Kar Művészettudományi és Szabadbölcsészet Intézetének alapító vezetője. Az ELTE-n magyar–francia szakon 1993-ban végzett, doktori tanulmányait 1996 és 2000 között a Sorbonne-on, a párizsi École Normale Supérieure-ön és az ELTE Irodalomtudományi Doktori Programjában folytatta. Szakterülete a modern és kortárs francia és magyar költészet, a színháztudomány, fordítástudomány, vallástudomány.

A professzort 2010-ben a francia miniszterelnök az Akadémia Pálmák Lovagi fokozatával tüntette ki, 2022-ben pedig megkapta a Magyar Érdemrend lovagkeresztjét is. 

Borítókép: Sepsi Enikő, az SZFE új rektora (Forrás: Szfe.hu)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.