Maurer Dóra-kiállítás nyílik a Vaszary Galériában

A struktúra tematizálása címmel a magyarországi neoavantgárd kiemelkedő alkotója, Maurer Dóra munkáiból rendez kiállítást szeptember 16-tól a balatonfüredi Vaszary Galéria a Veszprém–Balaton 2023 Európa kulturális fővárosa programsorozat részeként.

Forrás: MTI2023. 09. 10. 18:00
mauer dóra
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Vaszary Galéria EKF eseménysorozathoz kapcsolódó kiállítási programja már 2022-ben elkezdődött, majd idén a geometrikus absztrakció és a szisztematikus festészet világhírű képviselőinek, a magyarországi művészeti életben már több mint ötven éve meghatározó szerepet vállaló Bak Imrének rendeztek, illetve Maurer Dórának rendeznek tárlaton.

Maurer Dóra a magyarországi neoavantgárd kiemelkedő alkotója. – Művészete, pedagógiai és határokon átívelő művészetközvetítői tevékenysége mind a hazai, mind pedig a nemzetközi színtér meghatározó alakjává tette. Nemzetközi hírneve a londoni Tate Modernben megrendezett 2019-es retrospektív kiállításával jutott el eddigi csúcsára – olvashatjuk a galéria összefoglalójában.

Balatonfüreden az alkotó korai grafikai munkáiból, konceptuális fotóműveiből, filmjeiből és festményeiből látható egy sokrétű válogatás. A tárlat tematikus fókuszát a művész életművének úgynevezett hommage (tiszteletadás) művei adják, a Vaszary-villa 12 kamaratermének bejárása során ezek köré rendezve tárulkozik fel Maurer Dóra több mint hat évtizedes alkotói tevékenységének technikai és mediális sokszínűsége.

Az egyes termeken áthaladva a néző az életmű alakulását meghatározó kérdésfelvetések mellett a művészettörténeti referenciák sokrétű játékával, az időbeliség bemutatásának különböző lehetőségeivel, valamint a történetek és a narratív struktúrák vizualizációjának és (kor)relativitásának dilemmáival is találkozhat.

A Zsikla Mónika kurátor által rendezett kiállítás 2024. január 7-ig látogatható a Vaszary Galériában.

Borítókép: Maurer Dóra alkotásai közel fél éven keresztül lesznek megtekinthetők Balatonfüreden (Fotó: Facebook)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.