Orgonakoncerttel ünneplik a zene világnapját Pannonhalmán

A zene világnapja alkalmából Király Csaba Liszt Ferenc-díjas orgonaművész szólaltatja meg a jövőre 800 éves Szent Márton-bazilika nagyorgonáját a Pannonhalmi Főapátságban szeptember 29-én, a koncerten Bach- és Liszt-művek csendülnek fel. Az UNESCO 1975-ben nyilvánította október 1-jét a zene világnapjává – ezt ünneplik az apátságban.

Forrás: MTI2023. 09. 10. 11:00
Arcus Temporum
Fotó: Hirling Bálint
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Johann Sebastian Bach egyik legismertebb kantátáját fogják játszani, a Wachet auf, ruft uns die Stimme című művet. A kóruskantáta alapjául a német evangélikus lelkész, költő és zeneszerző Philipp Nicolai 1599-ben írt, azonos című korálja szolgált. A Liszt-darabok között a zeneszerző egyik legnépszerűbb orgonaműve, a B-A-C-H prelúdium és fúga is elhangzik majd. A főapátság egyébként egész évben szem előtt tartja a klasszikus zene ápolását: a jeles egyházi (húsvét, Szent István-ünnep) és világi napokon (orgonák és múzeumok éjszakája) idén is több koncerttel készültek.

Király Csaba zongora- és orgonaművészként világszerte koncertezik, több mint másfél ezer hangversenyt adott már. Számtalan szólóestje mellett mintegy harminc neves zenekarral és karmesterrel lépett fel. 

Oktatóként is részt vállal a jövő nemzedék nevelésében: a Pécsi Tudományegyetem tanít. A művész többnyire orgonaátiratokat készít nagy szimfonikus, oratorikus művekből. 2003-ban művészeti tevékenységéért Liszt Ferenc-díjjal tüntették ki.

A koncert a Pannonhalmi Főapátság orgonahangverseny sorozatának ötödik alkalma, a sorozat a karácsonyi koncerttel zárul december 26-án. Ez alkalomból Konstantin Reymaier, a bécsi Szent István-székesegyház orgonaművésze várja az érdeklődőket.

Borítókép: Az Arcus Temporum fesztivál alkalmával is volt orgonakoncert Pannonhalmán (Fotó: Hirling Bálint)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.