Rendhagyó sajtótájékoztatón ismertette új évadát a Magyar Nemzeti Táncegyüttes

A divatbemutatókról ismert kifutón a csodálatos viseletek különleges koreográfiában jelentek meg a Magyar Nemzeti Táncegyüttes rendhagyó csütörtöki sajtótájékoztatóján. Magyarország egyik legnagyobb viseletgyűjteményének gyönyörű darabjait vonultatták fel a táncegyüttes tagjai zenekaruk zenei aláfestésével. A táncosok vezetőik, a művészházaspár Zsuráfszky Zoltán és felesége, Zs. Vincze Zsuzsa koreográfiája alapján a sikerrel futó darabjaikból és a most induló évad ősbemutatójából is ízelítőt adtak.

2023. 09. 16. 5:21
táncegyüttes
Fotó: Fotó: Mirkó István
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nyalka magyar huszárok léptek először a kifutóra sarkantyújukat pengetve, cifra mentében, fejükön csákóval, majd a párok a Kárpátok visszhangja című előadást népszerűsítve mutatták be a színpompás ruhákat. Látható volt többek között a dél-alföldi jellegzetes csíkos harisnya szegedi papuccsal, a különleges matyókalap és fejdísz, a rábaközi falvak viseleteinek gazdagsága. Egy székely harisnyát és zsinóros mellényt viselő táncos a csűrdöngölőt is bemutatta. 

táncegyüttes
Részlet a Magyar Nemzeti Táncegyüttes Kárpátok visszhangja című előadásából (Fotó: Mirkó István)

A Magyar Nemzeti Táncegyüttes repertoárja, új bemutatói

A felnőtteknek szóló, virtuóz elemekkel teli táncjáték, a Drakula című darabból újragondolt cigány öltözéket viselő címszereplő és cigány lány táncát is láthatták az újságírók. A darabot a közönség december 5-én a RaM-ArT Színházban tekintheti meg. A kalotaszegi menyasszony és vőlegény díszes, ünnepi ruháját A hűtlen feleség című nagy sikerű bűnügyi táncdráma szeptember 20-i és 21-i előadásában, a Müpa Fesztivál Színházában láthatja az érdeklődők. Utolsó fellépőként a Végvárak, vitézek című táncszínjátékból adtak ízelítőt, amelyre gőzerővel készül a Magyar Nemzeti Táncegyüttes. Fekete István A koppányi aga testamentuma című regénye ihlette a végvári vitéz, Babocsai László és Oglu aga izgalmas küzdelmét, melyet a Magyar Nemzeti Táncegyüttes Harangozó Gyula-díjas szólistái, Barka Dávid és Tókos Attila jelenítettek meg korhű viseletben a sajtótájékoztatón. Az együttes október 14-én tartja a darab premierjét, melynek zenéjét – Zs. Vincze Zsuzsa Harangozó Gyula-díjas táncművész, koreográfus, érdemes művész forgatókönyve alapján – Eredics Benjamin írta, akinek Végvárak, vitézek című műve díjat nyert a Müpa 2020-as zeneműpályázatán. Az októberi ősbemutató után november 5-én és 6-án is láthatja a közönség az előadást a Müpában.

Táncegyüttes
A  Végvárak, vitézek című táncszínjátékból Babocsai László és Oglu aga küzdelmét Barka Dávid és Tókos Attila jelenítették meg  (Fotó: Mirkó István)

Zsuráfszky Zoltán művészeti vezető, ügyvezető igazgató tájékoztatójában elmondta, hogy gazdag évad áll előttük, az együttesnek 120 előadása lesz. Folyamatos munkával, több bemutatóval készülnek. Kifejtette: a 2023/24-es évadban kiemelt együtteseként lépnek színpadra a Müpában, ahol három új darabot mutatnak be. A már említett Végvárak, vitézek előadás mellett új bemutatóként Petőfi Sándor életét viszik színpadra Éljen Petőfi! címmel.

Zs. Vincze Zsuzsa, az együttes szakmai vezetője hozzátette: jövő év februárjában Farsangvasárnap címmel terveznek premiert. Ismertették néhány előadás időpontját és a terveiket is. A bemutatók mellett szeptember 20-án és 21-én A hűtlen feleség című darab lesz látható a Müpában. Október 19-én a Nemzeti Színházban adják elő az Egri csillagok című darabot, 25-én a Nemzeti Táncszínházban az Élő táncarchívum – Kalotaszeg című produkció, majd 26-án a Mátyás, a világ királya tekinthető meg. A Csipkerózsika című produkció október 31-én a Békés Kulturális Centrumban, november 22-én pedig a Pápai Művelődési Házban lesz látható. A Drakula című produkciónak december 5-én a RaM-ArT Színház ad helyet. A Nemzeti Színházban a Körhinta, a Csíksomlyói passió és az Egri csillagok című közös produkciók után decemberben közreműködnek Toót-Holló Tamás Aranyhajú hármasok című darabjában, majd tavasszal Szarka Tamással és Vidnyánszky Attilával közös munkaként A cigánytábor az égbe megy című filmből is ismert történetet viszik színre. 

 

Zs. Vincze Zsuzsa a sajtótájékoztatón kiemelte, hogy a Magyar Nemzeti Táncegyüttes arculata is megújult, a letisztult dizájn, a fehér alapon színes, kalotaszegi rozettában lévő jelenetfotók – melyeket Emmer László fotográfus készített – Hódi Rezső grafikus munkáját dicsérik. 

Táncegyüttes
A fellépő táncosok és vezetőik, a művészházaspár Zsuráfszky Zoltán és felesége, Zs. Vincze Zsuzsa  (Fotó: Mirkó István)

A Magyar Nemzeti Táncegyüttes a Kárpát-medence szívében nemzeti örökségünk és hagyományunk kincseinek elhivatott őrzője és továbbadója.

– Hisszük, hogy megmaradásunk záloga és szimbóluma a kultúra, a sajátunk őrzése, művelése, szeretete, másokénak ismerete és tisztelete – mondta Zsuráfszky Zoltán Kossuth-díjas táncművész, koreográfus, a Nemzet Művésze. – Együttesi munkánkat küldetésnek tekintjük, évtizedek óta igyekszünk a hagyományos néptánc- és népzenei kultúra követeként újabb és újabb élményekkel megajándékozni nézőinket az autentikus folklórműsoroktól a mesedarabokon át, a nagy formátumú történelmi táncjátékokig

 – foglalta össze az igazgató. 

Borítókép: A kalotaszegi menyasszony és vőlegény díszes, ünnepi ruháját a Hűtlen feleség című darabban láthatja a közönség (Fotó: Mirkó István)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.