A koreai és magyar tánc- és viseletkultúra látványos találkozása + galéria

A Magyar Nemzeti Táncegyüttes meghívására érkezett Magyarországra a dél-koreai Mutdance társulat, amely a 10. nemzetközi színházi olimpia keretein belül mutatja be Bemut című előadását ma este Győrben, a Magyar Táncfesztiválon, majd szombaton és vasárnap Budapesten, a Nemzeti Táncszínházban. A két tánccsoport több közös programon ismerheti meg egymás kultúráját. Tegnap a koreai és magyar tánc- és viseletkultúra látványos találkozásának lehettünk tanúi a Magyar Nemzeti Táncegyüttes próbatermében.

2023. 06. 15. 10:53
korea
2023.06.14 Budapest koreai - magyar tánc, Magyar Nemzeti Táncegyüttes Fotó: Kurucz Árpád Fotó: Kurucz Árpád
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az 1994-ben alapított, kizárólag nőkből álló Mutdance Company több mint egy hetet tölt Magyarországon, három alkalommal lép fel. A társulat a modernitás, a tradíció, a koreai és a globális kultúra fúzióján keresztül fogalmazza újra a kreatív tánc fogalmát. Zsuráfszky Zoltán és Zs. Vincze Zsuzsa, a Magyar Nemzeti Táncegyüttes vezetői korábban nyilatkozták: fontosnak tartják, hogy több ezer éves kultúrák találkozhassanak egymással a színházi olimpia keretében, ezért hívták meg Korea egyik legnagyobb táncegyüttesét. A Jung-A Kim vezette, 16 női táncosból álló formáció szintén ars poeticájának tartja hazájuk folkhagyományainak ápolását. A Bemut című előadás a társulat ikonikus koreográfiáit vonultatja fel. A műsor ötvözi a társulat régi és új munkáit, amelyekben a közös nevező a rájuk jellemző egyedi mozgásvilág és koreográfia.

Zsuráfszky Zoltán, a Magyar Nemzeti Táncegyüttes művészeti igazgatója a vendégtársulat fogadására szervezett eseményen elmondta, hogy együttesük általában tradicionális néptáncot táncol. Ezúttal kalotaszegi és szatmári táncokat mutattak be a vendégeknek népviseletben, ízelítőt adva a magyar táncokból. Itt-tartózkodásuk alatt a két tánccsoport számos közös programon vesz részt. Kedden gasztronómiai bemutatón találkoztak a Koreai Kulturális Központban, ahol tradicionális magyar és koreai ételeket készítettek. A vendégegyüttes programjai között városnézés és közös pincelátogatás is szerepel.

 

Ismerkedés egymás tánc- és viseletkultúrájával

 

Felragyogott a koreai táncosok arca, amint megpillantották a gyönyörű kalotaszegi népviseletbe öltözött táncosokat, a fehér inges férfiakat. Hatalmas tapssal jutalmazták a férfiak szólótáncát, amely igazi ízelítőt adott a magyar virtusból. Majd nagy tetszéssel fogadták a párok egymásra találását és közös kalotaszegi táncukat a színpadon. Az erő, a vitalitás, a magas szintű tánctudás lenyűgözte a vendégeket. Majd meglepetésként két fiatal dél-koreai táncoslányt választottak ki, akikre a magyar együttes néhány tagja ráadta a kalotaszegi népviseletet a színpadon. Sorra kerültek fel az alsószoknyák, a blúzok, a díszes kötények és gyöngyös mellények a lányokra. Végül a hajukat is magyarosan befonták és színes szalaggal illették. Közben aláfestő zeneként a zenekar kíséretében hallgatókat énekeltek a magyar együttes tagjai. Két legény azonnal táncra is kérte a szokatlan népviseletben megilletődötten álló lányokat, és a vezetésükkel hamar rátaláltak a helyes tánclépésre. Megható volt látni, ahogy a két nemzet táncosai pillanatok alatt egymásra hangolódtak a magyar népzenére közös nyelvük, a tánc révén. A következő etűdben a koreai táncosok öltöztettek fel két magyar női és egy férfi táncost a halványrózsaszín és kék színű autentikus viseletükbe. Szimbolikus jelentőségű volt az utolsó közös táncuk, amikor a két tánccsoport összekapaszkodva együtt táncolta a szatmári táncot. 

Programok, rekordok, riportok a Kultúrnemzet színházi olimpiai gyűjtőoldalán! Kattintson IDE!

 

 Borítókép: A fiatal dél-koreai táncoslányra ráadták a kalotaszegi népviseletet (Fotó: Kurucz Árpád)


 


 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.