Száműzött magyarnak tartotta magát a világhírű filmes

A miskolci CineFest nemzetközi filmfesztivál szervezői különös gondot fordítanak a miskolci születésű, nemzetközi hírű magyar alkotók életművének ápolására. A 19. CineFesten a Pressburger Imréről készült könyv magyar nyelvű változatát mutatták be a közönségnek, amelyben az Oscar-díjas alkotó unokája, Kevin Macdonald nemcsak nagyapja szakmai életművét, hanem az emberi arcát is igyekezett bemutatni.

Szilléry Éva
2023. 09. 06. 10:00
miskolci CineFest
Fotó: Szalóky Bálint
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az egyik legnagyobb tehetségű, legbefolyásosabb és leginkább meghatározó filmes volt az elmúlt században

– Martin Scorsese ekképpen jellemezte a miskolci születésű Pressburger Imre – vagy ahogy angol nyelvterületen mondják, Emeric Pressburger – Oscar-díjas rendező, forgatókönyvíró, producer életművének a filmtörténetben betöltött pozícióját.

miskolci CineFest
A miskolci könyvbemutatón Takó Sándor (balra), Muszatics Péter és Kollarik Tamás. Forrás: Cinefest.hu

 

Kollarik Tamás és Takó Gábor nevéhez a Magyarok Hollywoodban-könyvsorozat szerkesztőjeként számos, az egyetemes filmtörténet szempontjából is hiánypótló kiadvány kötődik. 

A mozgókép történetének olyan szeletét mutatják be, amely talán sem a szakmai, sem pedig a szélesebb közönség számára nem közismert.

A könyvsorozat részeként ezúttal a Miskolcon született Pressburger Imre életét és munkásságát bemutató kötetet ismerhetjük meg magyarul. Az Egy forgatókönyvíró élete és halála egyébként harminc évvel az eredeti, angol nyelvű változat után jelent meg magyar fordításban. A szerkesztők számára pedig nem volt kérdés, hogy a nyomdából frissen érkezett kötetet az alkotó szülővárosában és a CineFest programsorozat részeként mutatják be.
A művész alig ismert nálunk, pedig Korda Sándor mellett az angol filmgyártás nagy úttörője, sőt Scorsese egyik kedvenc rendezője. Unokája, Kevin Macdonald tíz évvel ezelőtt járt először Miskolcon, amikor is részt vett nagyapja emléktáblájának avatásán. Örült annak, hogy a kötet magyar nyelven is elérhetővé válik az érdeklődők számára. 

Az 1990-es években egyébként a szakma és a közönség egyaránt dicsérte a könyvet, nem mellesleg a brit BAFTA az év filmszakmai könyvének választotta meg.

– Azonnal a kezdeményezés mögé állt a szerző. Élete első filmjét nagyapjáról forgatta, aki azután futotta be a nagy filmes karrierjét, miután megírta ezt a könyvet – mondta a miskolci bemutatón Kollarik Tamás, a könyv egyik szerkesztője. 

 

A miskolci évek után Temesváron tanult, de nem lett román állampolgár 

 

Pressburger Imre egész életében magyarnak tartotta magát, olyannak, akit a történelem űzött el hazájából. 

Miskolc után Temesváron tanult, de a trianoni döntést követően sem vette fel a román állampolgárságot, hontalanként volt számontartva. Végig úgy beszélt magáról, mint egy magyar, aki idegenbe szakadt.
A CineClassics programot tíz éve az a felismerés ihlette, hogy a fesztivál szervezői felfedezték: 

William Fox, Adolf Zukor és Pressburger Imre milyen filmes erőteret jelent Miskolcon.

 

A brit filmművészet kiemelkedő alkotója. Fotó: Szalóky Bálint

Sokszor azonban hajlamosak vagyunk a nagy életműveket elemelni a földtől, megfeledkezve az emberről. Éppen ezért Kevin Macdonald nagyapja emberközeli arcát igyekezett bemutatni. De Pressburger életműve még mindig nem épült be a hazai köztudatba, noha kitartóan és büszkén őrizte magyarságát.

Új fejlemény, hogy a CineFest Egyesület tizenöt évre megkapta a várostól Pressburger miskolci otthonának kezelését, amelynek felújítását, majd vizuá­lis művészeti központként való működtetését tervezik.

Borítókép: Pressburger Imre (Fotó: Szalóky Bálint) 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.