Emberi történetek a miskolci filmfesztiválon

A romániai forradalom eseményeit feldolgozó Libertate ’89 – Nagyszeben is szerepel a pénteken kezdődő miskolci CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál tizenhét alkotást felvonultató versenyprogramjában.

Szilléry Éva
2023. 08. 30. 9:00
miskolci filmfesztivál
Forrás: CineFest
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nagyszeben szimbolikus helyszíne a romániai forradalomnak: szűk utcája egyik oldalán hatalmas katonai bázissal, a másikon a Securitate és a milícia épületével. 

CineFest Libertate jelenetfotó
Jelenet a Libertate című filmből

Az 1989-es tüntetés idején több ezer ember próbált bejutni ezekbe az épületekbe, akiket vagy agyonlőttek, vagy gyalázatos körülmények között, éheztetve tartottak fogságban. Tudor Giurgiu filmrendező nem akarta elhinni, hogy ilyen embertelen bánásmód és megaláztatás megtörténhetett, így nem hagyta nyugodni a gondolat, hogy filmet készítsen belőle. A Libertate ’89 – Nagyszeben mára már díjnyertes alkotás, nemzetközi premierjén, a

 Szarajevói Filmfesztiválon a Nemzetközi Artmoziszövetség különdíját érdemelte ki. 

A munka a CineFest versenyprogramjába szintén bekerült, a miskolci vetítésen pedig Tudor Giurgiu rendező, Lemhényi Réka vágó és a film producere, Berger József is tiszteletét teszi. Tudor Giurgiu a korábban lapunknak adott interjúban elmondta, igyekezett szokatlan perspektívából megmutatni a történetet.
– Egy rendőrt tettem meg főhősnek, miközben a forradalomról szóló filmjeink – habár nincs sok – általában civil nézőpontot láttatnak. A másik oldalt is meg akartam mutatni: 

miként élhette át a forradalmat egy családos ember, aki egy hírhedt szervezetnél dolgozik, tiszta a lelkiismerete, egészen ártatlan, de hirtelen ellenséggé válik

 – fogalmazott. A miskolci fesztiválon többek között szerepel majd a legendás Wim Wenders (Berlin felett az ég, A világ végéig) új filmje, a Tökéletes napok, amely egy sivár és sokszor megalázó hétköznapokat élő nő napjait láttatja. 

A film a mindennapok szürkeségéből a felülemelkedés pillanatait is megjeleníti, emberi történet a mai Tokióból. 

miskolci CineFest versenyfilm
A kritikusok kedvence az Előző életek (Fotó: CineFest)

A kritikusok kedvence pedig az Előző életek című amerikai mozi, amely két fiatal újbóli egymásra találásának történetét dolgozza fel. Sőt, a Sundance Filmfesztivál és a Berlinale versenyprogramjában is szerepelt film az amerikai szaksajtó szerint a legjobb mozgóképes alkotás, amit idén láthatunk. A tizenhét nemzetközi versenyfilm között megtaláljuk többek között Cannes, Velence, Salt Lake City, Berlin és Karlovy Vary fesztiváljainak sikerdarabjait.

Borítókép:  Jelenetfotó Wim Wenders filmjéből (Forrás: CineFest)  

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.