A Szarajevó Szíve fődíjért versenyez a Libertate ’89 – Nagyszeben című alkotás

A hétvégén kezdődő szarajevói filmfesztivál fő versenyében indul Tudor Giurgiu Libertate ’89 – Nagyszeben című drámája. A romániai kommunista rezsimet megdöntő forradalom eseményeit feldolgozó alkotás jelentős magyar részvétellel készült, és a rangos nemzetközi szemlén a Szarajevó Szíve fődíjért is versenybe száll. Somogyvári Gergő, Buda Flóra Anna, Gyimesi Anna, Szelestey Bianka, valamint Erhardt Domonkos alkotásai a szarajevói fesztivál dokumentum-, rövid- és diákfilmes versenyprogramjaiba kaptak meghívást.

Magyar Nemzet
2023. 08. 09. 13:00
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Filmintézet támogatásával készült Libertate ’89 – Nagyszeben című alkotás nemzetközi premierje augusztus 14-én a Szarajevói Nemzeti Színházban lesz, amelyen a mozi készítői is részt vesznek. A szarajevói fesztivál az elmúlt három évtizedben Európa legnagyobb presztízsű seregszemléi közé nőtte ki magát, a vetítéseken évről évre több mint százezer néző vesz részt, míg a nívós szakmai programokat világsztárok és a térség élvonalbeli filmesei közreműködésével rendezik meg. 

Tudor Giurgiu: Libertate ’89 – Nagyszeben (Fotó: CineFest)

A  román–magyar koprodukcióban készült Libertate ’89 – Nagyszeben az 1989-es forradalom eseményeit dolgozza fel, felidézve azokat a napokat, 

amelyekben a Ceaușescu ellen fellázadt tömeg oldalára átállt hadsereg összecsapott a diktátort védő Milíciával és Securitatéval.

A film nemrég mutatták be Kolozsváron, a Transilvania Nemzetközi Filmfesztiválon (TIFF), ahol elnyerte a fesztivál közönségdíját. 

A Libertate ’89 – Nagyszeben Tudor Giurgiu filmje, aki rendezőként és producerként is számos sikeres filmet jegyez, és koprodukcerként több magyar filmben is részt vett (Aglaja, Spirál). A rendező a forgatókönyvet Cecilia Ștefănescuval és Napoleon Helmisszel közösen jegyzi. Az operatőr Alex Sterian, a vágó Lemhényi Réka, zeneszerzője Cári Tibor. A főbb szerepeket román színészek alakítják, és erdélyi magyar színészek, köztük Bíró József, Dimény Áron és Deák Zoltán is láthatóak. A film vezető producere Oana Giurgiu (Libra Films), a magyarországi koprodukciós partner Mythberg Films részéről pedig Berger József. 

A filmet Magyarországon a tervek szerint novemberben mutatják be.

A szarajevói fesztiválon további hazai alkotások is szerepelnek: a dokumentumfilmes versenyprogramban indul Somogyvári Gergő Fanni kertje című alkotása, míg a rövidfilmes mezőnyben Buda Flóra Anna 27 című, cannes-i Arany Pálmás és Annecyban is díjazott animációs filmje. A diákfilmek versenyébe Gyimesi Anna Falling, Szelestey Bianka Pragma című filmje, valamint Erhardt Domonkos Szemem sarka című, a Berlinalén díjazott MOME-s diplomafilmje kapott meghívást. 

A Műanyag égbolt című sci-fi animáció a fesztivál In Focus programját gazdagítja, és további két magyar részvételű koprodukciót is műsorra tűz a szarajevói fesztivál, Prikler Mátyás Hatalom és Brandon Cronenberg Infinity Pool című filmjeit. Idén is a szarajevói fesztivál keretében tartják a Talents Sarajevo névre hallgató szakmai találkozót pályakezdő filmeseknek, ahova ezúttal öt magyar fiatal – Farkas Marcell, Paczolay Zsófia, Kungl Zsigmond, Ladányi Jancsó Jákob és Berecz Márton – kapott meghívást. 

Borítókép: Tudor Giurgiu: Libertate ’89 – Nagyszeben (Fotó: CineFest)


 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.