Nem kis nemzeti büszkeséggel emlékszünk Hadik Andrásra + videó

A történelmi filmeknek rendkívüli jelentőségük van, hiszen minden korosztály számára közvetítik a tudást. Jó példa erre a Hadik, amely egyben izgalmas akciófilm is – mondta Csikány Tamás hadtörténész, a film egyik szakértője.

Magyar Nemzet
Forrás: Bonum Publicum2023. 08. 08. 19:00
Hadik András a filmben Trill Zsolt játssza
Hadik András a filmben Trill Zsolt játssza Forrás: Nemzeti Filmintézet
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– A hadtörténelem elsődleges célja saját múltunk, saját történelmünk megismerése, amely nemzeti identitásunk fontos építőköve. Ahhoz, hogy hazafiasságunk tartalmat, mélységét nyerjen, ismerni kell néhány történelmi eseményt, földrajzi helyet és nemzeti kultúránk kiemelkedő alakjait – mondta a Hadik című film kapcsán Csikány Tamás hadtörténész, nyugállományú dandártábornok a Bonum Publicumnak.

A Hadik filmben a ruháktól a fegyvereken át a vezényszavakig minden részlet hiteles, amennyire lehetséges, a történelmi tényektől való eltérést a mozi műfaji sajátosságai indokolták
A Hadik filmben a ruháktól a fegyvereken át a vezényszavakig minden részlet hiteles, amennyire lehetséges, a történelmi tényektől való eltérést a mozi műfaji sajátosságai indokolták (Forrás: Nemzeti Filmintézet)

Ebből következően, mint fogalmaz, a történelmi filmeknek rendkívüli jelentőségük van, hiszen direkt módon közvetítik a tudást minden korosztály számára.

Egy jó film, egy jó könyvhöz hasonlóan, kontrasztot is teremt, a legnagyobb drámaiság közepette megnevettet, hiszen a valóságban is, nem csupán katonaként, bizonyos helyzeteket sokszor csak derűvel, jókedvvel lehet túlélni. Jó példa erre a Hadik című film

– mondta a Nemzeti Közszolgálati Egyetem korábbi tudományos rektorhelyettese.

A hadtörténész hozzátette, a Hadik mozgalmas akciófilm, amelynek eseményei véresen komolyak, ugyanakkor megmutatják: a huszárok küldetésüket lehetőségnek, az élet ajándékának fogták föl. – Nincs lehetetlen! – ez a legfontosabb üzenete Hadik tettének, illetve a róla készült mozifilmnek – hangsúlyozta Csikány Tamás. Mint mondta, azok a tábornokok voltak sikeresek, akik nem a sablonokat követték, hanem új megoldást alkalmaztak az adott helyzetben. Ezért nem kis nemzeti büszkeséggel emlékszünk Hadik Andrásra, aki elnyerte a Habsburg Birodalom legmagasabb katonai beosztását, és az Udvari Haditanács elnöke lett.

Mint mondta, szakértőként nagyon sok javaslatot tett arra vonatkozólag, hogy a XVIII. századi katonai szokásokhoz, módszerekhez igazítsák a Hadik című filmet. – Az volt a célom, hogy az egyenruhától a felszerelésig, a katonai mozgásoktól a vezényszavakig, minden részlet amennyire csak lehetséges, közelítsen a hiteleshez. Számomra nagyon fontos, hogy a huszárok tényleg úgy néztek ki, úgy vágtáztak, úgy sorakoztak fel, ahogyan a filmen látható – mondta a hadtörténész. 

– Mindazonáltal én tudom a legjobban, hogy a film helyenként történelmileg nem feltétlenül hiteles, de kiemelném, nem is ez volt a cél! – tette világossá Csikány Tamás, megjegyezve, a hiteles történelmi tényektől való eltérés a mozi műfaji sajátosságaiból fakad, ám ha lehetőségünk van egy történelmileg minden apró részletében hiteles filmet is megtekintenünk, ez A Hadikok című, Hevér Zoltán által rendezett dokumentumfilm. Mint mondta, a két filmet együtt, egységben kell kezelnünk, hiszen a tudományos ismeretterjesztő alkotás és a mozifilm együtt fogja megadni a történelmi hitelességet és a kívánt élményt. 

Borítókép: Hadik Andrást a filmben Trill Zsolt játssza (Forrás: Nemzeti Filmintézet)

 

 

 

 

 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.